Címlap Egészség Már a gyereke...

Már a gyerekeket sem kíméli a majomhimlő

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kis számban ugyan, de kiskorúak is megfertőződtek a kórokozóval.

A 2022-ben világszerte terjedni kezdő majomhimlő okozta fertőzések több mint 80 százalékát Európából jelentették – írta összefoglaló cikkében a Portfolio. A majomhimlő által jelentett kockázat globálisan mérsékelt, de Európában egyedül a WHO minősítette magasnak.

Az Our world in data statisztikái szerint Spanyolországban több mint 3700, az Egyesült Királyságban és a németeknél egyaránt több mint 2400, a franciáknál pedig több mint 1800 majomhimlős beteget találtak eddig.

Egy orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint az április vége-május eleje óta igazolt fertőzöttek 98 százaléka meleg vagy biszexuális férfi volt, 41 százalékuk immunhiányos. Hasonló tapasztalatokról számolt be az amerikai járványügyi hatóság, a CDC is. A WHO a romló helyzet miatt veszélyhelyzetet hirdetett New Yorkban a járvány gyors terjedése miatt. Az államban regisztrálták a legtöbb esetet az Egyesült Államokban, eddig ugyanis 1345 embernél mutatták ki a fertőzést, miközben az országban összesen 5189 esetet regisztráltak. New Yorkban egyelőre 170 ezer vakcina beadatását tervezik.

A betegséget azonban bárki elkaphatja, a gyerekek is. Az USA-ban két gyerek – egy csecsemő és egy kisgyermek – már el is kapta a vírust, és Hollandiából is jelentettek fertőzött gyereket.

Alapesetben a majomhimlő szoros bőrkontaktussal terjed, de akár tárgyak közös használatával is. A szakértők nem zárják ki a légúti terjedést sem, de erre inkább akkor van esély, ha valaki együtt él vagy lakik egy fertőzöttel. A mostani járványban érintettek 95 százaléka a gyanú szerint szexuális aktus közben fertőződhetett meg.

  • A majomhimlő egy zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő fertőzés.
  • Először 1958-ban laboratóriumi majmokban észlelték, de nem tudni, ők honnan kapták el.
  • Az első emberi majomhimlős esetet 1970-ben jegyezték fel a Kongói Demokratikus Köztársaságban.
  • A betegség Közép- és Nyugat-Afrika országaiban azóta is előfordul, Afrikán kívül azonban a mostani járványig csak onnan behurcolt esetek fordultak elő.

(via Infostart, borítókép: Shutterstock)