Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Befejeződött a Besztercebányán megrendezett Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), amelyen a magyar csapat az ötödik helyen zárt az éremtáblázaton. A leánykosárlabda-válogatott Debreceni Eszter irányításával harmadik lett!

A verseny honlapja szerint az éremtáblázat első helyét Olaszország szerezte meg 21 arany-, 12 ezüst- és 14 bronzéremmel, utána Németország (9, 8, 15), Spanyolország (8, 7, 4), Nagy-Britannia (7, 5, 6) és Magyarország (6, 9, 9) a sorrend. A viadalon 39 nemzet fiatal versenyzői végeztek dobogós helyen.

A szerzett érmek számát tekintve a magyar küldöttség 24 medáliájával a harmadik lett az olaszok (47) és a németek (32) mögött. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint a besztercebányai volt holtversenyben a harmadik legjobb magyar EYOF-szereplés.

Hazánkat kilenc sportágban 95 fiatal sportoló képviselte, köztük négy pécsi versenyzőnek, továbbá egy edzőnek is szoríthattunk. A leánykosárlabda-válogatottat a PVSK trénere, Debreceni Eszter irányította, aki bronzéremig vezette a csapatot, amelyben helyet kapott a pécsi Hőgye Petra (PVSK), valamint a Rátgéber Kosárlabda Akadémia három növendéke is (Halmágyi Kitti, Subotic Milka és Gréts Dalma).

Büszke vagyok a csapatra, felemelő érzés ez a siker, hiszen nagyon sokat dolgoztak ezért a lányok. Nem számított senki erre az eredményre, hiszen egy nagyon fiatal kerettel vágtunk bele a tornába, úgy gondolom, hogy feltették az i-re a pontot. Óriási elismerés illeti a csapatot! – nyilatkozta a belgák elleni győzelmet követően Debreceni Eszter.

A judósoknál Kenderesi Péternek (PVSK) szoríthattunk, aki a -90 kg-osok mezőnyében két meccset nyert, kettőt elveszített, ezzel a hetedik helyen végzett. A tollaslabdázóknál Hart Petra képviselte a pécsi színeket (Multi Alarm SE), ő egyesben három mérkőzést megnyert, kettőt elveszített, párosban pedig Horváth Csanáddal az oldalán előbb legyőztek egy cseh duót, majd kikaptak egy lengyeltől. Országúti kerékpárban Mudra Málna (Peak Zones Cycling) ült nyeregbe, aki az időfutamban az 55., mezőnyversenyben az 59. helyen zárt.

A pécsiek eredményei az EYOF-on.

Kosárlabda: Magyarország–Szlovákia 66-57, Magyarország–Szlovénia 59-52, Magyarország–Spanyolország 50-91, Magyarország–Franciaország 60-47, Magyarország–Belgium 57-46.

Judo: Kenderesi Péter–Szymainski (német) 1-0, Kenderesi Péter–Purnat (szlovén) 0-10, Kenderesi Péter–Vares (észt) 10-0, Kenderesi Péter–Lhotzky (cseh) 0-1.

Kerékpár időfutam: 55. Mudra Málna; kerékpár mezőnyverseny: 59. Mudra Málna.

Tollaslabda: Hart Petra–Fijona Mustafa (koszovói) 2-0, Hart Petra–Francisca Vasconcelos (portugál) 2-0, Hart Petra–Katja Ellingsen (norvég) 2-0, Hart Petra–Maria Tommesup (dán) 0-2, Hart Petra–Leila Zarrouk (svájci) 0-2; vegyes páros: Krulova, Havlicek (cseh)–Horváth Csanád, Hart Petra 0-2, Horváth Csanád, Hart Petra–Golas, Janko (lengyel) 0-2.

A magyar kosaras lányok nagyon örültek a bronzéremnek (Fotók: MOB)