Címlap Egészség Már itt vanna...

Már itt vannak: brutális és véres szúnyoginvázió lesz őszig!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A korábbi évekhez képest teljesen átalakult a szúnyogszezon hazánkban. Sokkal korábban, már februárban találkozhatunk szúnyogokkal, akik várhatóan egészen október végéig velünk maradnak. Ez több szempontból is aggasztó, hiszen az újonnan megjelenő fajok számos, eddig ismeretlen veszélyt jelenthetnek az emberek számára – figyelmeztet a PTE Virológiai Laborja.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) betegségvektorokkal foglalkozó kutatócsoportja immáron másfél évtizede követi nyomon a hazai csípőszúnyogok helyzetét, terjedését és az általuk hordozott betegségeket.

Az enyhe tél, valamint az új, ázsiai eredetű fajok megtelepedése a vizsgálatok alapján hosszú távon átrendezheti a már megszokott szúnyogszezont.

A VNL kutatóit is meglepetésként érte, hogy városi területeken a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog kikelése már februárban megfigyelhető volt. Ez köszönthető a házak tövében álló esővízgyűjtőknek, a – kertekben sok helyen nehezékként használt – gumiabroncsoknak és az egyre enyhébb teleknek – közölték.

Érdekesség, hogy az enyhe tél önmagában nagy segítség az inváziós szúnyogok túléléséhez, ám az ember által létrehozott lehetőségeket is kihasználják ezek a fajok. Több hazai üvegház, áruházi dísznövényosztály és hasonló temperált környezet is az inváziós szúnyogok kedvelt telelőhelyei.A szúnyogok elleni védekezés egészen egyszerű, azonban komoly társadalmi figyelemre van szükség, hiszen egyetlen elhanyagolt kertben több ezer kikelő csípőszúnyog keserítheti meg egy egész környék mindennapjait. Ahogy a megfigyelések is alátámasztják, sajnos ez már nem csupán a tavaszi és nyári időszak sajátossága.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatásai azt mutatják, hogy az inváziós fajok közül a japán bozótszúnyog és koreai szúnyog már a tavasz beköszöntét megelőzően aktív, ezzel előrébb hozva a „megszokott” szezont. Emellett, mind a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján az látszik, hogy az ázsiai tigrisszúnyog meghosszabbítja a szúnyogszezont, hiszen egészen október végéig találkozhatunk ezzel a mindennapjainkat rendkívül megnehezítő fajjal.

A tudományos eredmények és az európai tapasztalatok is azt prognosztizálják, hogy az elkövetkező évek során egyre inkább számítanunk kell a jelenség fokozódására és végül új betegségek megjelenésére is.

A kertek tudatos rendezésével, a szúnyogbölcsők felszámolásával vagy biológiai kezelésével megelőzhető a szúnyogok inváziója – figyelmeztetnek. A kutatócsoport Pécsi Szúnyog közösségi oldalán számos ismeretterjesztő anyaggal, hasznos tanácsokkal és környezetbarát megoldási javaslatokkal is segíti a lakosságot a hatékony védekezésben a szúnyogok elleni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a jelenleg országosan alkalmazott kémiai ködöléses módszer alkalmatlan az inváziós fajok kezelésére, és komoly ökológiai veszteséggel is jár.

Van azonban egy egészen érdekes és különös remény: az idén nyári választás. A politikusok ugyanis ilyenkor csaknem mindent megpróbálnak, hogy kedvezőbb színben tűnjenek fel a választók előtt. Így van rá esély, hogy a pécsi önkormányzat is – más városkhoz hasonlóan – külön és gyakori szúnyogirtást is megrendel a kötelező, vagy a szokásos mellé.

Ha ezt rendszeresen meglépi az önkormányzat, akkor van esély, hogy nem őrjítik meg a pécsieket a vérszívók.