Címlap Egészség Merkely Béla:...

Merkely Béla: 8276 PCR-vizsgálatból csupán kettő lett pozitív!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eddig 8744 főt tesztelt a Semmelweis Egyetem vezetésével a négy hazai orvosképző egyetem, az országos reprezentatív koronavírus szűrővizsgálat keretében. Az egyetem közleménye szerint ez azt jelenti, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztottak közel fele, pontosan 49,2 százaléka már részt vett a vizsgálaton. Ahhoz ugyanakkor, hogy valós képet mutasson a felmérés, fontos, hogy még legalább kétezer fő tesztelése megtörténjen – írják.

A Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott 17 787 fő 49,2 százaléka vett részt eddig az országos, reprezentatív szűrővizsgálaton, amely a Semmelweis Egyetem vezetésével és a négy orvosképző egyetem részvételével valósul meg – ismertette dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője.

Eddig a legmagasabb a részvétel a Semmelweis Egyetemhez tartozó területen volt (54 százalék), a Szegedi Tudományegyetem eddig a hozzá tartozó részvevők 47 százalékát szűrte meg, a Pécsi Tudományegyetem vonatkozásában 45 százalék, a Debreceni Egyetemében 41 százalék ez szám.

– Ahhoz, hogy a felmérés valós képet mutasson és valóban az ország teljes, 14 éven felüli lakosságára reprezentatív legyen a minta, összesen 10 500-11 200 fő részvételére van szükség, így továbbra is számítunk mindenki együttműködésére – hangsúlyozta dr. Merkely Béla. A cél elérésére jó esély van, mivel még további 2113 fő jelezte már a részvételi szándékát és időpontja is van. A kiválasztottak mindössze 14,7 százaléka utasította vissza egyértelműen a részvételt. A május 1-jén kezdődött szűrővizsgálat május 15-én, pénteken este zárul.

Dr. Merkely Béla ismertetett néhány előzetes eredményt is, hangsúlyozva, hogy a vizsgálat lezárultával ezek a számok még természetesen változhatnak. Eddig 8276 orr- és szájgarat mintavételen alapuló PCR-vizsgálat eredményét értékelték ki, ezek közül kettő volt pozitív. Ha ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor ez alapján úgy lehetne becsülni, hogy a 14 éven felüli, nem idősotthonban vagy 20 főnél nagyobb intézményben élő magyar lakosok körében 243-7230 közötti az aktív fertőzöttek száma. Az átfertőzöttek számát a vérvételen alapuló antitest vizsgálat mutatja ki; az első 1524 minta között 9 pozitív volt.

Amennyiben ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor a fertőzésen már átesettek becsült számát 22 399 és 92 624 fő közé tehetnénk.

Az országos, reprezentatív vizsgálat célja, hogy pontosabb képet kapjunk a járványról. A szűrésre mintegy 17 778 fő kapott meghívást, az ország egész területéről. Egy embernek egyszer szükséges megjelenni a vizsgálaton, ami PCR-tesztből, vérvételből és egy kérdőívből áll. A pozitív eredményről az érintettek 24-48 órán belül értesítést kapnak, ha a teszt negatív, akkor a lelet megtekinthető ügyfélkapun keresztül az EESZT-ben vagy a háziorvos segítségével. Ha valaki pozitív lesz, akkor a kontaktjainak szűrése is megtörténik.