Címlap Kultúra Csak a nettó ...

Csak a nettó bért kapta meg a színház a várostól, de a járulékokat is fizetniük kellene

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Most azt számolgatják, hogy miből. Az önkormányzat viszont tisztességesen fizetett, ráadásul előre.

Mint arról tegnap a Pécs Aktuál beszámolt, idő előtt átutalta az önkormányzat a színháznak járó támogatás egy részét, így tudtak fizetést adni a dolgozóknak. Ezzel ugyan a Pécsi Nemzeti Színház agóniája nem oldódott meg, de legalább megkaphatták bérüket a művészek és a dolgozók.

Mint ma megtudtuk hivatalos forrásból, csak a nettó bérekre elegendő pénz érkezett meg azonban a várostól, így egyelőre nem tudják az intézményben, hogy miből fizessék a bérek utáni járulékokat. Ezekben a percekben is épp azt számolgatják, hogy mennyi pénz marad a kasszában.

Továbbra is komoly problémának tartják a színházban, hogy a polgármester nem reagál a levelekre, amiket küldenek, mert ha lenne párbeszéd, akkor az ilyen és ehhez hasonló problémás helyzeteket el lehetne kerülni addig is, ameddig nem sikerül megegyeznie a városvezetésnek a kulturális tárcával az idei évi finanszírozásról. A színház működéséhez szükséges összeg nagyobbik felét ugyanis az állam állja. A polgármester pedig ragaszkodik ahhoz, hogy ez így is maradjon, ezt ő maga árulta el korábban.

Az önkormányzat tisztességesen fizetett, ráadásul előre

Fontos tudni, hogy a Pécsi Nemzeti Színháznak (is) nem az önkormányzat támogatása hiányzik, hanem az államé – ezért izgulnak azon, hogy mikor lesz végre megállapodás a tárcával és ezért sürgetik azt.

Az önkormányzat annak ellenére utalta el a múlt héten a nettó bérekre elegendő pénzt, hogy az időarányos részét már teljesítette. Vagyis „betű szerint” nem kellett volna utalniuk most a jövő hónapokban esedékes támogatás részleteit, mégis megtették. (Tehát a következő hónapok támogatását fizették ki előre, a múlt héten.)

Az más kérdés, hogy ha kicsit többet utaltak volna, akkor már a járulékokra is maradt volna a színház kasszájában.