Címlap Kultúra Válaszra sem ...

Válaszra sem méltatta a pécsi színház aggódó, sürgető leveleit a polgármester

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mai állás szerint a színháznak nincs fedezete a következő havi bérek kifizetésére – mondta Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója.

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igencsak aggódó direktora, aki több levelet is írt Péterffy Attilának, amelyekben a mielőbbi megegyezést sürgeti a kulturális tárcával, mivel a város önerőből nem tudná fenntartrani a PNSZ-t. Választ sem kapott ezekre – mondta a lapnak.

A polgármester eközben barátságos hangnem helyett inkább zsarolással vádolta meg nyilvánosan a kormányt, pontosabban a kulturális tárcát.

Erre válaszul a kulturális tárca közölte, Péterffy Attila hazudik, mert hiába kérik, ő az, aki nem tárgyal és nem reagál.

„Nincs pénz lóvéra”: Hatalmas bajban a Pécsi Nemzeti Színház

Rázga Miklós megerősítette a mostani interjúban, hogy súlyos likviditási problémákkal küzdenek, részben azért, mert

az önkormányzat 47 millió forinttal csökkentette az idei támogatásukat, állami támogatásként eddig nulla forint érkezett,

mivel a városvezetésnek nem sikerült megegyezni még a kulturális tárcával.

Csak összehasonlításként: a PNSZ éves 270 millió forintos önkormányzati támogatásához képest a vidéki nemzeti minősítésű színházak átlagosan 650 millió forintos önkormányzati támogatást kapnak. Erre az évre 527 állami és 160 millió kiegészítő támogatással számolt a Pécsi Nemzeti Színház, de ebből egyelőre – a megállapodás hiányában – semmit sem láttak – magyarázta Rázga.

Azt a kérdést nem akarta kommentálni, hogy

mégis hogyan fordulhat elő, hogy a színházak közös működtetéséről az összes vidéki város és a fővárosi önkormányzat is megállapodott a kormánnyal, csak Pécs nem?

Rázga azt is elmondta, hogy neki nincs ráhatása a tárgyalásokra, és a törvény szerint is a színház működtetéséért a fenntartó a felelős, ami Pécsen az önkormányzat.

– Ha a fenntartó nem képes önmagában fenntartani a színházát, közös működtetésre kérvényt nyújthat be a kormánynak. Innentől kezdve, a közös működtetésről az önkormányzatnak és a kormányzatnak kell megállapodnia (ennek van egy határideje is, ami napokon belül lejár – a szerk), amiben a működésre vonatkozó feltételrendszert rögzítik – magyarázta a direktor.

Rázga Miklós azt állítja (és erről mi is írtunk már), hogy „több levelet is küldött a polgármesternek, jelezte a megállapodás szükségszerűségét, mert világos, hogy Pécs városa egyedül képtelen fenntartani színházát, a közös állami-önkormányzati működtetés létrehozása elengedhetetlen, ugyanis a mai állás szerint a színháznak nincsen fedezete kifizetni a következő havi béreket.

Ezekre az aggódó és sürgető levelekre azonban válasz sem érkezett a polgármestertől

– mondta Rázga Miklós, aki hozzátette azt is, hogy személyesen sem találkozott Pterffyvel.

Hogy ez az egész téma miért különösen fontos Pécsett, és miért mutat túl a konkrét intézményeken és érinti az összes pécsit, azt ebben a cikkünkben mutattuk meg: