Címlap Kultúra Ha elesnek Pé...

Ha elesnek Pécs kulturális zászlóshajói, oda a város hírneve és a szórakozás is

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már a bérekre sem lehet pénz májustól a Pécsi Nemzeti Színházban és a város kulturális "holdingjában" - figyelmeztetnek. 1000 család megélhetése került veszélybe, amiért nincs megegyezés az önkormányzat és a működési támogatásokat milliárdos nagyságrendben biztosító kulturális tárca között. A tét valójában sokkal nagyobb a láthatónál, és minden pécsit érinthet. Azokat is, akik sosem járnak színházba, kiállításokra vagy hangversenyekre.

Hiába a szakmai szervezetek és az intézményvezetők írásos vészjelzése a városvezetés felé, egyelőre nincs megegyezés az önkormányzat és a működési támogatásokat milliárdos nagyságrendben biztosító kulturális tárca között. Ezzel pedig Pécs az egyetlen, szomorú kivétel az országban – írta a POSZT tulajdonos Magyar Teátrumi Társaság nyílt levelében pénteken, amiben felszólították a városvezetést, hogy intézkedjenek végre.

A „bal” és „jobboldal” is kéri a városvezetést, hogy egyezzenek meg

Az inkább a “baloldalhoz sorolt” Magyar Színházi Társaság (MSZT) is megszólalt a témában. Ők rendkívül aggasztónak tartják, hogy a művészeti intézmények működéseit még most is teljes bizonytalanság övezi, ami a jelenlegi veszélyhelyzetben, amikor egyébként is bizonytalan a jövő, még inkább veszélyezteti a munkatársaik egzisztenciáját.

Ezért

az MSZT is felszólította Pécs vezetőit, hogy haladéktalanul állapodjanak meg a kulturális kormányzattal

a város kulturális intézményeinek finanszírozásáról, egyben szolidaritásukról biztosították a pécsi színházban és más kulturális intézményekben dolgozókat.

Kommunikáció van, tárgyalás nincs

Megírtuk, hogy a fizetésképtelenség határára jutott több pécsi kulturális intézmény, ezért levelet írtak Pécs polgármesterének az intézmények vezetői, hogy tulajdonosként, alapítóként mielőbb cselekedjen és tegye meg a szükséges lépéseket. Péterffy Attila erre zsarolással vádolta meg a kormányt, az illetékes minisztérium viszont hazugsággal a polgármestert, aki egyelőre még nem reagált a szembesítésre.

Péterffy Attila azt mondta, szerinte azért nem érkezett meg egyelőre Pécsre a Nemzeti Színház állami támogatása, mert a kormány átvenné a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.-t (ZsÖK). Pécs legnagyobb kulturális cégét (amelynek része a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok is) azonban nem akarja “átpasszolni” az önkormányzat, szögezte le a polgármester.

A kulturális tárca szerint ők egyeztetnének, de Péterffy Attila elzárkózik a tárgyalások elől.

„A Pécsi Nemzeti Színház közös működtetését Péterffy Attila, Pécs polgármestere kezdeményezte az Emmi kultúráért felelős államtitkárságánál, a személyes egyeztetés után a polgármester jelezte, hogy még áttekintik a lehetőségeiket az önkormányzati fenntartói támogatás mértékéről, erre azonban nem került sor.

A minisztérium később egy levélből értesült arról, hogy Pécs városa – fenntartóként – a tavalyi összegnél 47 millió forinttal kevesebbel, 270 millió forinttal kíván hozzájárulni a Pécsi Nemzeti Színház működéséhez.

Az Emmi a Zsolnay Örökségkezelő ügyében is kezdeményezte az egyeztetést a közös működtetésről – meggyőződésük ugyanis, hogy a Bóbita Bábszínház, a Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok is stratégiai jelentőséggel bírnak.

A városvezetés azonban ebben a témakörben is elzárkózott – írták.

Értelmetlen ellenállás – veszélyben Pécs vezető pozíciója?

1000 család és Pécs kulturális vezető pozíciója került veszélybe, hiszen a ZsÖK az, amely a város összes igazán tömegeket vonzó fesztiváljait, eseményeit, programjai szervezi; ezek mellett pedig működteti a világhírű Kodály Központot, Pannon Filharmonikusokat és még egy rakás kulturális intézményt, kiállítóteret, világörökségi helyszínt.

A háttereket bemutató cikkünkben részletesen is megírtuk, hogy lényegében tisztán állami pénzből működhet a ZsÖK (és így a Kodály Központ, a Pannon Filharmonikusokkal együtt; de még döntő többségében a Pécsi Nemzeti Színház is, amely 500 millió forintnyi állami pénzt kap évente), vagyis ez nem terheli meg fájdalmasan a város költségvetését. Tehát

nem igazán érteni, hogy miért áll ellen ennyire a pécsi városvezetés; miért nem engedik át a céget annak, aki valójában működteti és eltartja, ráadásul ezzel üzletileg igen jól járna a város

– ezt megerősítette a ZsÖK előző vezetője is.

Eddig is pécsiek működtették az intézményeket, és ez ezután sem változhatna meg: minden ingatlan, érték, program, esemény, fesztivál továbbra is Pécsett maradna, csak a cég – és annak önkormányzati terhei – kerülnének immár hivatalosan is a tárca kezébe.

Tehát igazából semmi nem változna a közönség szempontjából – magyarázta Vincze Balázs.

Lehetséges válaszok persze születtek, hogy mi a városvezetés valódi célja.

Nincs pénz már fizetésekre sem?

Természetesen a szakma mellett a politika is exponálta magát a témában, Hoppál Péter többször is megszólalt már az ügyben. Szerinte fel kellene tenni a kérdést, hogy „milyen zsaroló az, aki maga fizeti a 80%-ot és csak 20%-ot vár a másik féltől?

Most újból megszólalt a pécsi országgyűlési képviselő, ex-kulturális államtitkár, aki szerint már a fizetésekre sincs pénz, és nem szabadna hagyni, hogy az idén 125 éves Pécsi Nemzeti Színház, vagy a ZsÖK csúfos véget érjen.

https://www.facebook.com/hoppalpeter/posts/3409947032352218

A politizálás közben lehúzza a rolót a kultúra Pécsen?

Megírtuk azt is, hogy sokkal többről szól ez a vita, mint ami első ránézésre látszik. Pécs egyik legfontosabb vonzereje – aquapark híján – ugyanis a város kulturális tartalmai, fesztiváljai, közösségi rendezvényei; ezeket pedig szinte teljes egészében a ZsÖK szervezi és bonyolítja le, sokszor a Pécsi Nemzeti Színház hathatós közreműködésével (mint például a POSZT esetében).

Ha tehát nincs ZsÖK, akkor nincs ennyi mulatság sem Pécsen! Nincs

  • Karácsonyi Vásár,
  • Szilveszteri mulatság a főtéren,
  • Pécsi Napok,
  • Sétatér Fesztivál,
  • POSZT,
  • Fényfesztivál,
  • Piknik
  • Szamárfül Fesztivál

és még lehetne hosszan sorolni a több tucat városi – a pécsieknek ingyenes – bulit.