Címlap Egészség Már létre is ...

Már létre is jött a deltakron – és még több mutáció várható

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus delta és omikron variánsa kereszteződött, így lett deltakron. Hasonló kereszteződésre már számos példa volt, a rekombináció jelensége ismert a virológiában, biztosan számíthatunk még új variánsokra, a mutáció és a rekombináció a két fő hajtóereje a vírusevolúciónak – nyilatkozta Rusvai Miklós virológus a Blikknek.

A szakember az interjúban elmondta, hogy

  • a koronavírus delta és omikron variánsa kereszteződött, így lett deltakron. Hasonló kereszteződésre már számos példa volt, a rekombináció jelensége ismert a virológiában, és korábban a SARS-CoV-2 esetében is felmerült már ehhez hasonló jelenség. A ciprusi kutatásnak viszont még megerősítést kell nyernie.
  • Kereszteződés akkor jöhet létre, ha a koronavírus két különböző típusával egyidejűleg megfertőződik valaki. Szó volt korábban arról, hogy egy beteg influenzával és koronavírussal fertőződött meg egyszerre. Abban az esetben nem jöhet létre ilyen új variáns, mert az influenza genetikai anyaga különbözik a koronavírusétól.
  • Biztosan számíthatunk még új variánsokra, a mutáció és a rekombináció a két fő hajtóereje a vírusevolúciónak. Az előbbi jóval gyakoribb, és könnyebb kimutatni, ezért hallunk róla többet.
  • Ha továbbra is azt látjuk, hogy az omikron megbetegítőképessége alacsony és a fertőzőképessége messze-messze meghaladja az összes többi variánsét, továbbá feltételezzük, hogy az omikron által létrehozott immunitás véd, akkor jó úton haladunk afelé, hogy az omikron véget vessen a súlyos egészségügyi problémáknak.
  • A vírus velünk marad, de egyre csökkenő mértékben okoz problémát. Olyan lesz majd, mint a nátha, az is minden ősszel-télen jelentkezik, csak nem okoz fejfájást az egészségügynek.