Címlap Egészség Megnyugtat és...

Megnyugtat és felráz a pécsi jóga, amit Mária tart a nyugdíjasoknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem kell lemondani a mozgás öröméről idős korban sem. Pécsett olyan jógát tartanak, ami a szépkorúak számára is könnyedén lekövethető. Sőt, az elmélyülés segít abban is, hogy társaságot találjanak a magányosak. Még akkor is, ha most, ebben az időszakban csak internet segítségével találkozhatnak. Bemutatjuk a Yin jógát és Hild Máriát, aki oktatja! 

Hild Mária 65 éves, de lélekben és testileg 50 évesnek érzi magát. Több évtizede jógázik, de ezt a mozgásformát azoknak is ajánlja, akik sosem sportoltak előtte. Pécsett pedig rendkívül fogékonyak a 60 év felettiek erre. Egy csomóan jógáznak annak ellenére, hogy most online órán követhetik a feladatsort.

Hild Mária jógázás közben

– A jógát ismerősök révén fedeztem fel, 4 hónapja kerültem a
jógacsoportba Marcsihoz, ami egy nagyon nagy felszabadulást jelent nekem. Mind fizikailag, mind lelkileg – mondta Zsigmond Zsuzsanna, aki most a nagyszobában, mobilján követi az oktatót.

Mobilon, online jóga? Ez is segít!

Online jóga időseknek és fiataloknak

Marcsi a pandémia miatt online tartja jógáját, de ez is hatalmas segítség azoknak, akik mozgásra és lelki nyugalomra vágynak.

– A jóga azt jelenti, hogy összekötni, összekapcsolni. Van testünk, szellemünk és lelkünk és ezt a hármat, ha össze tudjuk kötni, akkor tudjuk mondani, hogy jógában vagyunk – mondja Hild Mária, akinek a 65 év ellenére sem esik nehezére az unokákkal való futkározás és hegymászás.

Mindenre kihat, sok mindenben segít

A gyakorlatok csendes, nyugodt, inkább passzív gyakorlatok, viszont nemcsak a felszíni izmokat mozgatja meg, hanem a mély kötőszövetekig lemegy.

– Ugye az a legnagyobb probléma az időseknél, hogy „berozsdásodnak” az ízületek, most ezeket a jógával megolajozzuk – teszi hozzá az oktató.

Türelmetleneknek és magányosoknak is jó

Jó a jóga

– A Yin jóga szoktam így is nevezni, hogy megtanít az egy helyben maradás művészetére. Hosszú percekig tartunk ki egy pózt és ebben a helyzetben a szervezet képes arra, hogy lereagálja azt az ingert, amit abban a kitartott mozdulatlanságban megkap – mondta Hild Mária.

„Itt ülő, fekvő gyakorlatokat végzünk elsősorban, nincsenek erőteljes megerőltető, hirtelen mozdulatok. Nem tud elesni, nem tud megszédülni a jógázó.”

Mindenkinek ajánlják

– Olyan nyugdíjasoknak ajánlanám, aki legalább szokott néha túrázni, sétákat tenni – zárta gondolatait Mária.