Címlap Közélet Képviselők cs...

Képviselők családtagjainak zsebében túrkálhattak a pécsi városházán?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több forrásunk szerint kinyithatták a képviselők családtagjainak vagyonnyilatkozatait, ami törvénytelen; azok ugyanis - elméletileg - komoly védelem allatt állnak, csak speciális esetben, tanúk jelenlétében lehetne felbontani a dokumentumokat. 

A képviselőknek minden év elején kötelező leadni a vagyonnyilatkozatukat, és a velük egy háztartásban élő családtagjaikét (feleség, férj, gyerekek) is. Ez utóbbiak azonban nem nyilvánosak, komoly jogi védelem alatt állnak, és csak nagyon speciális esetben, speciális körülmények között, tanúk jelenlétében lehetne felbontani és átnézni a tartalmukat.

Több városházi forrásból azonban úgy értesültünk, hogy a képviselők attól tartanak, ezt a szabályt megszeghették az önkormányzatnál; egy esetről pedig biztosan tudunk, amikor a jegyzőnél be is jelentették ezt.

Hogy volt-e több jelzés is ebben az ügyben hivatalosan, azt egyelőre nem tudjuk, mert várjuk az önkormányzat reakcióját kérdéseinkre. Ezidáig nem válaszoltak.

Az új MSZP-s alpolgármester felesége az új csoportvezető

Az MSZP bálon Nyőgéri Lajos és felesége, a Polgármesteri Hivatal Humán Erőforrás Csoport új csoportvezetője

Ezen a héten kell leadni az új vagyonnyilatkozatokat és a szabály szerint most kapják vissza a képviselők, köztisztvieselők a tavaly leadott dokumentumokat. Ha azokat időközben megbolygatták, felnyitották – például azért, hogy kiderítsék: kinek mennyi pénze, megtakarítása, ingatlana, stb-je van, és milye lett tavaly óta -, akkor az látszik, vagy látszódhat, ha valaki alaposan megnézi.

Lapunk úgy tudja, elsőként egy DK-s képviselő vette észre és jelentette be, hogy vagyonnyilatkozata nem úgy néz ki, ahogyan azt leadta.

Ez a képviselő szerepel azon koalíciós képviselők között, akik aláírták azt a 12 pontos ultimátumot, amellyel szeretnék jobb belátásra és tisztességes együttmködésre bírni Péterffy Attilát.

Több képviselő attól tart, nyomást próbálnak majd helyezni rájuk, hogy álljanak el az ultimátumtól. Ennek egyik formája az lehet, ha megzsarolják őket, például családtagjaikon keresztül.

A félelem azért tűnhet alaposnak, mert a személyzeti osztály (hivatalos nevén: Humán Erőforrás Csoport) új csoportvezetője Nyőgéri Lajos alpolgármester felesége lett a 2019-es választások után,

aki belső, szenzitív adatokhoz – például a vagyonnyilatkozatokhoz – is hozzáférhet elméletileg. Mindez azonban egyelőre csak feltételezés és félelem, nem tudunk arról, hogy ilyen történt volna.

A Pécs Aktuál úgy tudja, a Városházán azzal nyugtatták meg a bejelentést tevő képvselőt a gyanúsan megbolygatott vagyonnyilatozat ügyében, hogy mostantól lepecsételik és aláírják a borítékokat, ami majd nagyobb biztonságot jelenthet. Nehéz ugyanis úgy kinyitni és lemásolni, lefényképzeni a tartalmukat, hogy a pecsét és az aláírás érintetlen maradjon.

Több álalunk megkérdezett képviselő még nem adta le az új vagyonnyilatkozatát, de azt mondták: ők is értesültek ezekről a hírekről, így alaposan megnézik majd a tavalyi borítékokat. Ha pedig azt tapasztalják, hogy családtagjaik adatai között turkáltak ismeretlenek az elmúlt időszakban, akkor felejelentést fognak tenni.

Nyőgéri felesége összeférhetetlen?

A polgármesternek eljuttatott ultimátum egyik fontos pontja egyébként az, hogy „az önkormányzati képviselőket és a polgármesteri hivatal dolgozóit esetlegesen érintő összeférhetetlenségeket legkésőbb 2021. február 28-ig meg kell szüntetni!” Hogy ez a kérés vonatkozik-e Nyőgéri Lajos igen fontos beosztásban lévő feleségére is, vagy nem, azt nem tudjuk, mert a 12 pontban neveket nem soroltak fel az aláírók.

UPDATE: Az önkormányzat szerint „csekély súlyú” mulasztás történt csak

Reagált az önkormányzat kérdéseinkre. Azt írják, „a vagyonnyilatkozatok kezelésével kapcsolatban jegyző úr 2021. január 11-én belső vizsgálatot folytatott le a tényállás tisztázása érdekében.

Megállapításra került, hogy egy képviselő által leadott hozzátartozói vagyonnyilatkozat eleve nyitott borítékban került az ügyintézőnél átadásra, amit ő – a képviselők tekintetében fennálló közérdekű adatok feltöltését követően – a többi vagyonnyilatkozattal együtt, elzárva kezelt a továbbiakban. Megállapításra került továbbá, hogy az iratok átadás-átvételkori lezárása elmaradt, így kezelésük a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok körében valóban nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályoknak és belső szabályzatnak, az ügyintéző által is elismerten mulasztás történt.  Megállapítást nyert ugyanakkor az is, hogy a vagyonnyilatkozatokba betekintés nem történt, az őrzés és elzártan tartás mindvégig biztosított volt, így a hozzátartozók személyes adatai védelméhez fűződő jogai nem sérültek.

Figyelemmel arra, hogy az ügy kivizsgálása alapján a tényállás tisztázott és a köztisztviselő elismerte a hibát, illetve

az adatok nem jutottak illetéktelenek tudomására, tehát a mulasztás tényleges hátrányos következménnyel nem járt, így az eset csekély súlyával arányos módon az érintett kolléga figyelmét felhívtuk arra, hogy az átvett vagyonnyilatkozatok szabályos lezárására vonatkozó előírások a jövőben maradéktalanul kerüljenek betartására.

A feltett kérdés kapcsán fontos megjegyezni, hogy lezárt boríték felbontása az ügy kapcsán fel sem merült.

Jelenleg a vagyonnyilatkozatok a kezelésük rendjéről szóló szabályzatnak megfelelően zárt fém szekrényben vannak tárolva”.