Címlap Politika Zavaros és ti...

Zavaros és titkos alkut kötött a pécsi városvezetés a Momentum képviselőivel!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komolynak szánt külsőségek közepette írta alá Pécs polgármestere és a baloldali városvezető frakciók vezetői azt a megállapodást a Momentum képviselőivel szerda délelőtt, aminek

semmi értelme nincs,

legalábbis látszólag, hatalomtechnikai szempontból. Semmiben nem változtat ugyanis a korábbi közgyűlési erőviszonyokon, mivel a Momentum két megmaradt képviselője eddig is a városvezetéssel szavazott, ezért is lépett ki egyebek mellett Topán László nem csak a Momentum frakciójából, hanem a pártból is.

Titokban tartják, mit kapnak a képviselők cserébe a támogatásért

Az „ünnepélyes” sajtótájékoztatón érezhető is volt az újságírók zavarodottsága, és a Pécs Aktuál sokadik kérdésére sem derült ki, hogy pontosan mi értelme is van ennek a megegyezésnek a korábbiakhoz képest. Különösen úgy, hogy amint azt a felek nagyon hangsúlyozták, szabadon szavazhatnak majd.

A momentumosok szerint „ebben a mostani rendkívüli időszakban, amikor az energiaárak igen nehéz helyzetbe hozzák az önkormányzatokat, még nagyobb szükség van az együttműködésre, mint eddig bármikor. Szükség van arra, hogy félretegyük a korábbi nézetkülönbségeket, és közösen dolgozzunk tovább a pécsiekért” Szerintük „a megállapodás egyaránt szolgálja a választókerületeikben élőket és minden egyes pécsit”.

Sajgó György és Pokorádi Gábor tehát azzal érvelt, hogy így majd jobban tudják képviselni a pécsieket, de kérdésünkre, hogy

pontosan miért és hogyan is tudják a csatlakozással jobban képviselni a pécsieket, arra nem tudtak érdemben válaszolni.

Kérdésünkre, miszerint korábban csak azért írták alá azt a bizonyos 12 pontot (a városvezetés antidemokratikus működése miatt fogalmaztak 12 követelést korábban baloldali, liberális képviselők, amiből a döntő többséget a polgármester ügyesen elutasította – máig), hogy pozíciót harcoljanak ki maguknak, vagyis nagyobb szeletet a tortából, kijelentették: nem erről van szó, nem akarnak semmiféle pozíciót, nem is kértek ilyet,

amit viszont kértek, az bekerült a megegyezés szövegébe. Ám, hogy ez mi, azt nem akarták elárulni.

Némileg zavaró tényező tehát az ünnepélyes megállapodásban, hogy annak szövege titkos, nem hozzák nyilvánosságra. A polgármester szerint azért nem, mert nem akarnak tippeket adni a politikusoknak, hogyan kell „ilyen példaértékű egységet” építeni, mint ami Pécsett van.

Rövid videós összefoglalónkat, érdekes válaszokkal, itt nézheti meg: