Címlap Balhé A városvezeté...

A városvezetés ellen szövetkezett a pécsi Momentum a Fidesszel? Sajgó György másként emlékszik

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

És el is mondta, szerinte mi történt.

Érdekes közjáték zajlott le ma a választások előtti utolsó pécsi testületi ülésen. A baloldali képviselők sorban tették fel ugyanazt a kérdést a 2015-ös Volvo buszbeszerzésről Csizmadia Péternek, aki akkoriban a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság tagja volt. Nem ez volt azonban az érdekes, ez pusztán egy várható politikai előadás része volt.

Az igazi izgalom Csizmadia válaszában rejlett, miután neki szegezte a szokásos kérdést Sajgó György, a Momentum egyik képviselője.

Ezt, és a választ mutatjuk inkább videóban:


Csizmadia tehát azt állította, hogy

eddig korrekt munkakapcsolatban volt a Momentumos képviselővel, aki korábban még kész volt a városvezetés ellen is szervezkedni, sőt: titkos találkozón is arra kérte a fideszes frakcióvezetőt, adjon neki terhelő bizonyítékot Péterffyék ellen.

Nem érti Csizmadia, hogy mitől változott meg Sajgó és mire kapott „30 ezüstöt” – magyarázta.

Kicsit másként emlékszik Sajgó György

Lapunk elérte Sajgó Györgyöt, és rákérdeztünk Csizmadia állításaira. A Momentumos képviselő elismerte, hogy találkozott korábban Csizmadia Péterrel, de ez még 2021-ben volt, az elhíresült 12 pontos követelésük környékén, illetve, amikor Péterffy kihasználva a COVID-ot, becsempészte az MSZP-s Nyőgéri Lajost az alpolgármesteri székbe, a képviselők megkerülésével. (Akkoriban szakadt szét a városvezetés. Összevesztek a baloldali pártok egymással is, és eközben támadták Péterffy Attilát is, akit antidemokratikus városvezetéssel vádoltak meg. Sőt: azzal is, hogy becsapta a pécsieket, mert más csinál polgármesterként, mint amit ígért előzetesen a pécsieknek – a szerk.)

Ebben a találkozóban azonban – Sajgó szerint – semmi titkos nem volt, és eleve Csizmadia kereste meg (lapunknak beolvasta a vonatkozó SMS-t is).

– Fiatal képviselő voltam, friss hús. Ő felajánlotta nekem, hogy mindenben segít. A köztéri parkban sétáltunk egyet, mert mi akkoriban adtuk be a méltatlansági eljárást Nyőgéri Lajossal szemben – magyarázta Sajgó György. Hozzátette: soha nem kérte Csizmadiát arra, hogy adjon neki bármit is Péterffyékről.

Arra a kérdésünkre, hogy azóta úgy tűnik, teljes az együttműködés és az egyetértés a városvezetéssel, Sajgó azt mondta, hogy ők Péterffyhez lojálisak, vele egyeztek meg, és bízik abban, hogy Péterffy be is tartja az ígéretét. Eszerint: Sajgó Györgynek alpolgármesteri helyet ajánlott, és azt mondta neki, vele szívesen dolgozna együtt.– Mellár Tamás részben igazat mondott, mert valóban szó volt arról, hogy a Mindenki Pécsért Egyesülettel közösen indulunk el a mostani választáson, de

az a politikai realitás, hogy az MPE-nek nem sok esélye van. Mi szeretnénk bekerülni a városvezetésbe, ez pedig csak ezzel a csapattal jöhet szóba

– magyarázta Sajgó György. Úgy véli ugyanis, hogy belülről könnyebb reformokat elérni, mint kívülről.

Azt sem titkolta el, hogy többször is volt vitája a „nagy öregekkel”, a Demokratikus Koalíció vezetőivel – legutóbb pár hete, mert „mindent is kértek a Városházán”. Végül azonban sikerült megegyezniük a közös indulásról és a mostani, illetve majdani feltételekről, így a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben mérettetik meg magukat június 9-én.

Hogy mindenki betartja-e, amit ígért, az június 10-e után kiderül – zárta le Sajgó György.