Címlap Vélemény Ami országosa...

Ami országosan lenullázta az ellenzéket, Pécsen az mentheti meg a baloldali városvezetést!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Berúgta a 2024-es kampánymotort Péterffy Attila. De vajon miért ilyen hamar? Véleménycikk!

Óriási politikai showműsort, erődemonstrációt adott elő szerdán a pécsi polgármester

akkor, amikor gyakorlatilag a semmiről tartott sajtótájékoztatót a Momentum két megmaradt képviselőjével, és eközben még nyíltan titkolóztak is. Azért tehették ezt meg, mert érzésünk szerint totál mindegy volt nekik, mi jelenik meg erről a sajtóban, csak egyetlen üzenetet próbált Péterffy áttolni valójában.

Viszont, ami shownak rém gyenge volt, az politikai értelemben racionális húzás lehet a baloldali városvezetéstől. Semmi értelme nincs látszólag a teátrális megegyezésnek hatalomtechnikai szempontból a két momentumossal, hiszen eddig se sok vizet zavartak, nem törtek borsot a városvezetés orra alá, nem ellenőrizték a hatalmat a nyilvánosság előtt – vagyis belesimultak a városvezetésbe, különösen Topán László távozása után. Nem változnak az eddigi erőviszonyok sem a pécsi közgyűlésben, mégis fontos lehetett ez a műsor Péterffyéknek. Mégpedig azért, mert Pécsett az mentheti meg ezt a városvezetést, ami országosan a kormányellenes ellenzék vesztét okozta. Azaz, ha minden kormányellenes politikai érdekcsoport összeáll eggyé.

Péterffyéknek nem a valódi összefogás a lényeg, hanem az, hogy demonstrálják: csak együtt győzhetnek újra, vagy visszajön a Fidesz – üzenik.

Az MSZP haláltusáját vívja, Pécsett csak a pozíciókat halmozzák, országosan pedig már a 3%-ot sem súrolják nagyon; LMP, Párbeszéd, Momentum igazából nincs, ezek csak médiapártok, komolyabb támogatás és tagság nélkül, Pécsett meghatározó arcok léptek ki utóbbiból, esnek szét; a Jobbik szintén durván elfogyott Pécsett és az országban is – ez világosan látszott a tavaszi választások pécsi eredményein is. Egyedül a DK nevezhető láthatónak a városban (és országosan is), valós társadalmi támogatottsággal bírnak, amely azonban erősen korlátos, vagyis limitált. Egyedül esélyük sem lenne, mint ahogy az összes többi baloldali, balliberális pártnak sem Pécsett, sem országosan, hogy nyerni tudjanak egy választáson.

Pécsett tehát csak akkor van esélye újrázni Péterffy Attilának, ha újra össze tudják rántani a balliberális oldaiakat egy táborba, egy zászló alá. Ezen dolgoznak nagy erőkkel, és kit olcsóbban, kit drágábban be is tudnak húzni maguk mellé – gondolják.

A valóság viszont inkább azt mutatja, egyre csak forgácsolódik a tábor, apad a támogatottság, több ezer korábbi szavazó morzsolódott le, a szakértői városvezetés 2019-es ígérete mára elenyészett.

Maradt az, ami: karbantartó városvezetés, amely BIOKOM-os hírekből „él”, de nem tudtak felmutatni mindeddig egy olyan víziót, stratégiai változást, jövőképet, valós és nagyszabású fejlesztést, amely ennek a városnak és a pécsieknek hosszútávon is ígérne valamit, vagy rejtene valamiféle esélyt a gyarapodásra. De ennél is rosszabb a helyzet, botrányok sora övezi a városvezetés tevékenységét, a napokban pedig a nyomozóügyészség is megjelent a Polgármesteri Hivatalban, mert a gyanú szerint kenőpénzért adták az önkormányzati lakásokat.

Egál közeli a helyzet

Mindezek – és a több ezres, akár 15 ezres 2019-ben még balra szavazó pécsi lemorzsolódása – ellenére van esélye újrázni Péterffyéknek. A Fidesz ugyanis nem tudott visszaerősödni annyira a 2019-es bukás óta, hogy magabiztos többséget tudjon felmutatni. A 2022-es, tavaszi választások pécsi adatai ugyanis azt mutatják:

érdemben nem erősödött a pécsi jobboldal 2019-es önmagához képest, igaz, nem is veszítettek szavazót. Vagyis szinten tartják a támogatottságukat. Ezekkel a számokkal azonban 2019-ben elveszítették a választást.

Most annyi a különbség, hogy a baloldal rettenetesen bezuhant Pécsett, és a zuhanás nem állhatott meg: vagyis van esélye a jobboldalnak visszaszerezni a várost. Erre utal, hogy Péterffy Attila – látszólag értelmetlenül – erődemonstrációt tartott.

Úgy néz ki, komoly bajban van a baloldal Pécsett, de nagy kérdés, hogy a jobboldal tud-e ebből hasznot húzni, és érdemben is képesek-e növelni a szavazói bázisukat. (És még nagyobb kérdés, hogyan vizsgázik a kormány ezekben az energiaválságos időkben. Ez május környékén világosan kiderül majd, de az eddigi komolyan vehető adatok szerint egyelőre nincs okuk aggodalomra.) Ha ez utóbbit sikeresen meglépik, akkor nagyon komoly esélye van annak, hogy 2024-ben el kell köszönni a baloldali városvezetéstől Pécsen. Egyelőre azonban nem látszik, hogy a nyitásra létezne a pécsi Fideszben stratégia, vagy számottevő „politikai termék” és üzenet, bár az is tény, hogy egyre inkább erősödik és érzékelhető a pécsi jobboldali ellenzék jelenléte a városban, pontosabban: az online térben.

Pécsett egészen biztosan kijelenthető, hogy a 2024-es választási kampány elkezdődött!


Szívesen közlünk pró és kontra véleményeket, különvéleményeket is. Ha vitatkozna ezzel a cikkel, Önnek más a véleménye és érvel is mellette, akkor küldje el írását szerkesztőségünknek és megjelentetjük.