Címlap Közélet Lemondott Pal...

Lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Index információi szerint lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A lap úgy tudja, hogy a tárcavezető távozásának hátterében energiaügyi kérdések állnak.

A 24.hu úgy tudja, a lemondás mögött az áll, hogy a miniszterelnök elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben egy külön energetikai minisztérium felállítását indítványozta. Ez azt jelentette, hogy Palkovics tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől.

Palkovics ezt nem fogadta el, úgy tudni, hogy a minisztérium vezetői előtt azt mondta:

Nem erre szerződtem.

Az Index összeállítása szerint Palkovics László 2014 óta volt az Orbán-kormány tagja. A Széchenyi-díjas gépészmérnök 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára volt, 2016-tól átvette a közoktatási feladatokat is. A negyedik Orbán-kormányban az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezette.

2021 januárjában a sajtóban már felvetődött, hogy Palkovics László távozik. Akkor azt rebesgették, hogy még 2020 végén kérte a kormányfőtől a felmentését, akkor azt azonban Orbán Viktor nem fogadta el, és közölte a miniszterrel: továbbra is számít a munkájára.

A lap azt is tudni véli, hogy Lantos Csaba lehet az új energiaügyi miniszter. Az 1962-es születésű közgazdász, 2000 augusztusától 2007-ig az OTP Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának.

A Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, volt elnöke.  2009-től a MET Holding AG elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja. A Lantos Vagyonkezelő irányítója, 2021 óta a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.