Címlap Egészség Mi a teendő, ...

Mi a teendő, ha átesett a család a betegségen? És a gyerek?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közeledik a karácsony és ezzel együtt sok család töpreng azon, hogyan szervezze meg az együtt ünneplést. Mi a helyzet akkor, ha a család átesett már a betegségen? Vagy a gyermek mutatott koronavírusra utaló tünetet? Tordas Dániel gyermekorvos beszélgetett Dr. Constantin Tamással a közösségi oldalon, ahol a biztonságosabb ünneplés szabályaira is kitértek. Összegeztünk! 

Gyermek is 10 napig fertőzhet

A gyerek a tünetek megjelenése előtt két nappal már fertőzhet, majd utána még 10 napig. Ez mit jelent a szülőnek? Ha a gyermek elkülönítése megoldható (pl. kamaszoknál), akkor ez az utolsó kontaktus az a pillanat, amitől kezdve a szülőnek is 10 napig figyelnie kell magát. Ha nem megoldható a „külön élés”, akkor a szülők és egy háztartásban élők esetében 10+10 napot kell számítani a karanténra. Ha a felnőttnek 20 nap alatt semmilyen tünete nem volt, akkor a teszt nélkül is vissza lehet menni közösségbe.

Teszt mennyire véd a karácsonyozáskor?

Igen, javasolt a teszt elvégzése a karácsonyozás előtt, de ne vegyük úgy, hogy a teszt felszabadít minket és biztonságosan lehet karácsonyozni. Erre Dr. Constantin Tamás hozott egy szemléletes példát is. Kati történetét. Ha Kati egyik nap negatív tesztet produkált, két-három nap múlva lehet pozitív és megfertőzheti a családot.

Forrás: Dr. Constantin Tamás

Mi a teendő akkor, ha átesett a fertőzésen a család?

Ők vajon nyugodtabb szívvel találkozhatnak a családdal? Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mekkora az esély erre – idézték Kemenesi Gábor virológust, akinek bejelentésével mi is foglalkoztunk. Mondhatni, hogy extrém ritka, de a probléma az, hogy megtelepedhet a koronavírus az ilyen gyógyultakon úgy, hogy ők tünetmentesek, de terjeszthetik. Erre ugyanakkor nincs példa még.

10-14 napig, legrosszabb esetben 21 napig fertőz a vírus

De a legjobb, ha

Nem szabad „eldobni a védekezés szabályait”, azok, akik átestek a fertőzésen, akkor járnak el gondosan, ha továbbiakban is védekeznek és betartják a járványügyi szabályokat.

Meggyógyult gyermek kezelése:

Azért is fontos tudni, hogy a gyermek covidos volt, mert lehet szövődménye a vírusnak gyermekkorban is. Szívizomgyulladás, szívritmus zavar, veseelégtelenség is megjelenhet, ezért fontos tudni a későbbiekre nézve, hogy átesett-e a betegségen a gyermek. Nem mindegy, hogyan kezdik majd kezelni az ilyen kisbetegeket.

Mikor térhet vissza testnevelés órára gyermek?

4 hétig biztosan nem végezhet iskolás tornaórát, élsportolóknál ez hat hét, plusz vizsgálatokat jelent.