forrás: mohacskorhaz.hu
Címlap Egészség Négy baranyai...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fél tucat kórházat és azok 25 ingatlanát bízná a jövőben vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemekre a kormány.

Kiemelt kormányzati prioritás az egészségügy feltételrendszerének folyamatos figyelemmel kísérése, és a szükséges módosítások átvezetése, a szabályozás aktualizálása – ezzel indokolja a kormány honlapjára nemrég társadalmi egyeztetésre kitett, 45 oldalas egészségügyi törvényjavaslat az egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények tervezett módosításait – írja a hvg.hu.

Az egyik – július elsejétől életbe lépő – változás szerint fél tucat, eddig állami fenntartású és külön költségvetési szervként működő vidéki kórház fenntartói joga, valamint azok ingatlanjai kerülnek át három egyetemhez, áttételesen az egyetemeket fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz.

A fél tucat érintett egészségügyi intézmény közül négy baranyai: a komlói egészségcentrum (9 ingatlan Komlón, 1 Sikondán), a mohácsi kórház (3 ingatlan Mohácson, 1 Bólyban), a szigetvári kórház (3 ingatlan Szigetváron) és a siklósi kórház (1 ingatlan), mindannyiuk a PTE vagyonkezelő alapítványához, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítványhoz kerülne.

A lap szerint az indoklás úgy szól, hogy az intézmények fenntartói jogának átadásával együtt a kapcsolódó ingó vagyonelemeket és ingatlanokat ingyenesen kapják meg az egyetemek, az esetleges adósságokkal, terhekkel együtt. Az új fenntartó egyetemek lesznek az esetleges hatósági engedélyek jogosultjai is, ahogy a kapcsolódó EU-s projektek jogai és kötelezettségei is átszállnak.

A javaslathoz mellékelt hatásvizsgálati lap szerint a fentiekhez kapcsolódóan „az egészségügyi irányítás egységessége miatt szükséges”, hogy “azokban a vármegyénkben, ahol az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központja látja el a vármegyei irányító feladatokat (…) a klinikai központok szervezetileg is integrálják a vármegye területén működő egyes városi kórházakat”.

(Képünkön a mohácsi kórház látható, fotó: Mohácsi Kórház)