Címlap Baranya Remekeltek a ...

Remekeltek a baranyaiak! Pécsi cukrászda a Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny dobogóján

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baranya megyéből két étterem és egy cukrászda vett részt a hétvégén megrendezett versenyen Felcsúton. A pécsi Mischler Cukrászda mellett a MECSEK Bisztró, az ételek összecsapásán pedig a Blöff Bisztró is remekelt!

A hétvégén került sor a Magyarország étele – Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny döntőjére, amelyen a pécsi Mischler Cukrászda kétfős csapata arany fokozatú minősítést ért el, kiemelkedő abszolút második helyen végzett.

A legmagasabb szakmai fokozatot nyerte el a pécsi „Szabadság most – Petőfi püspökkenyere ma”

Idén először vett részt a megmérettetésen a pécsi Mischler Cukrászda, ahol rögtön kiemelkedő helyen végzett a „cukrászfamília” párosa. Böröcz Csaba és Böröcz Csabáné mestercukrászok arany minősítést és a 11 döntősből álló mezőnyben a megtisztelő 2. helyezést érték el „Szabadság most – Petőfi püspökkenyere ma” elnevezésű tányérdesszertjükkel.

– A desszert az 1800-as évek közepének klasszikus, házias süteményéhez, az aszalt gyümölcsökkel dúsított, szaftos gyümölcskenyérhez nyúlik vissza, amelyet különböző textúrákban és kombinációkban megjelenő meggy, citrom és lime íz tesz igazán üdítő, ízgazdag desszertté. Díszítésében megjelenik a meggyvörös színű „tinta” és a fehér(csokoládés) toll is, mint a költő legerősebb fegyvere – nyilatkozták a cukrászok.

Böröcz Csabáné és férje mestercukrászokként otthonosan mozognak az újszerű és a hagyományos cukrászat világában is, de a tányérdesszert kategóriája másfajta kihívást jelentett számukra.

Az ország minden pontjáról, sőt a határon túlról is érkező versenyzők erős mezőnyének alkotásait világ- és Európa-bajnok és helyezett mestercukrászok nívós zsűrije értékelte.

A verseny témája Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója kapcsán a „Talpra Magyar!” elnevezést kapta

A desszerteknek a szigorú szakmai előírásokon és elvárásokon túl a tematikához is kapcsolódniuk kellett, ami kutatómunkát, kiemelt kreativitást igényelt a versenyzőktől.

– Az arany-, mint elérhető legmagasabb szakmai fokozat elnyerése önmagában is rendkívül megtisztelő, de az abszolút második hely külön kiemelkedő eredmény. A díjazott desszert tányérdesszertként kóstolható majd március 27-től a pécsi cukrászdában – írták a közleményükben.

Baranya megyéből egy étterem és két cukrászda vett részt a hétvégi versenyen Felcsúton. A Mischler mellett a MECSEK Bistró, az ételek megmérettetésén pedig a Blöff Bisztró (két csapattal) is jelen volt. A komlói cukrászok bronz minősítést kaptak, a pécsi étterem egy arany- és egy ezüst minősítést ért el.

– Ez azért is tölt el extra büszkeséggel, mert nincs még egy olyan étterem, amely egy szakmai versenyen két csapattal ilyen szinten képviselteti magát – írta a Blöff Bisztró közösségi oldalán Miseta Zoltán.

Gratulálunk minden díjazottnak!