Nem kell rettegni a koronavírus elleni oltástól!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem lesz benne chip sem. Viszont, ha "csak" 50%-ban hatásos, már az is eredmény - a jelelegi standrad szerint.

A járvány- és koronavírus-tagadók mellé lassan, de biztosan sorakoznak fel az oltásellenesek is. A szakemberek azt mondják viszont, hogy nem kell tartani a – várhatóan januárra elkészülő – oltástól, mert egyrészt

a vakcinafejlesztés nem atomfizika”: évtizedek óta jól bevált biológiai módszereket, technológiákat használnak;

másrészt pedig nagyon komoly ellenőrzésen mennek át, mire forgalomba kerülnek.

A pécsi virológusok most azt írták, “minden vakcina esetében a legfontosabb követelmények a biztonságosság és hatásosság bizonyítása, átlátható és publikus eredmények mentén.

Több ígéretes vakcinafejlesztés is már nyáron megkezdte a jelöltek klinikai 3-as fázisú tesztelését. Ez több tízezer ember vizsgálatát jelenti, az első eredményeket mostanában várhatjuk.”

A klinikai 3-as tesztelés során több tízezer ember vizsgálata történik. Olyan embereket választanak ki, akik még bizonyítottan nem kapták el a vírust – magyarázták.

“Általános séma szerint egyik felüknek placebo készítményt adnak, másik felüknek pedig a vakcinajelöltet. Ezt követően hónapokig figyelemmel kísérik az alanyokat és a végső kiértékelést a fertőzési események alapján elvégzik. Természetesen minden alany egészségügyi állapotát részletesen vizsgálják a teszt folyamán. Fertőzési esemény, ha a vizsgált alanyok közül valaki tünetekkel társuló COVID-19 megbetegedést szenvedett el.

Amennyiben a két vizsgálati csoportban az „események” aránya kedvező, tehát a vakcinajelöltet kapott csoportban legfeljebb fele annyi megbetegedés volt, mint a placebo csoportban, akkor a jelenlegi elvárások alapján az a jelölt sikeres lesz. A jelenlegi elvárás 50%-os hatékonyságot ír elő. Ennél nagyobb hatékonyságnak kifejezetten örülhetünk, reméljük a mostani bejelentés részletes elemzése is ezt fogja alátámasztani.

magyarázták.

Ez jelentené az első, bizonyítottan hatásos vakcinát a COVID-19 ellen, így a mai hír valóban fontos és bíztató – közölték.

Erről itt írtunk bővebben:

Hirdetés
Előző sztori

Gyereket ütött a 35 éves hajléktalan a pécsi belvárosban, szemtanúkat keresnek!

Következő sztori

Félbeszakítják az amatőr foci bajnokságokat

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1