Címlap Egészség Nem sok jóval...

Nem sok jóval kecsegtet a pécsi tudós

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lesz őszi Covid-hullám, a koronavírus több variánsa párhuzamosan terjed a világban, közben pedig érdemes felkészülni az influenzaszezon beindulására – írta Facebook-posztjában Kemenesi Gábor pécsi virológus.

A pécsi tudós szerint képtelenség bármit is megjósolni a koronavírussal kapcsolatban.

Elértük a pandémia azon szakaszát, amikor egymással párhuzamosan, több variáns is terjed világszerte, és nagyon hasonló irányba mutálódnak (a kutatók ezt konvergens evolúciónak hívják). Ez nagyjából arra utal, hogy nagyon hasonló hatások érik a vírust mindenhol, valószínűleg annak köszönhetően, hogy már a világ nagy része rendelkezik valamilyen módon megszerzett immunitással – azaz vagy vakcinálva lett, vagy találkozott a vírussal, vagy mindkettő egyszerre

– írta Kemenesi Gábor, aki szerint a folyamatok most arra mennek, hogy a gyakorlatban újra elkaphatjuk a vírust. Szerinte jobban terjed a vírus a világban, mint az nekünk optimális lenne, ennek köszönhetően érkeznek az újabb és újabb hozzá igazított vakcinák is.

A szakember úgy véli, hogy érdemes Nyugat-Európára tekinteni, ha hasznos tapasztalatokat akarunk gyűjteni. Az okosabb országok már most, a járványhullám felfutásának küszöbén komoly emlékeztető oltás kampányba kezdtek. Másrészt megemlíti Németország példáját, hol már komoly téma a zárt terekben történő kötelező maszkviselés visszavezetése. Mindez az adaptív, helyzethez alkalmazkodó védekezéssel függ össze.

Minden értelmes virológus és járványügyi szakember is ezen állásponton van, temérdek tudományos adat mutatja a vírus belterekben történő hatékony terjedését érvel a maszkhordás mellett Kemenesi Gábor, aki azt is megjegyzi, hogy lassan biztosra vehető az influenza visszatérése.

Friss angliai adatok is a délen tapasztalt forgatókönyvet hozzák: korábban kezdődik és nagyrész a fiatalokat érinti az idei influenzaszezon. Sajnos, ha sok fiatal lesz beteg, hatékonyabb a vírus kockázati csoportokra történő átvitele is – figyelmeztet.