Orbán: az emberek véleményét figyelembe véve enyhítünk majd a korlátozásokon!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A konzultáció után az emberek véleményét figyelembe véve, kellő óvatosság mellett, ki fogjuk vezetni a korlátozások. Újra fogjuk indítani a gazdaságot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában hétfőn. 

Összefoglalva a miniszterelnök három pontot érintett 20 perces beszédében:

  • Végig fogják vinni a tömeges oltási akciót,
  • Az állampolgárok véleményét figyelembe véve enyhítenek majd a korlátozásokon
  • Olyan akciótervet hajtanak végre, amivel Magyarország erősebb lehet, mint járvány előtt (akcióterv a cikk végén – a szerk.)

Szükség volt ezekre a korlátozásokra!

Orbán Viktor beszélt arról, hogy a járvány megfékezéséhez szükség volt a kijárási tilalomra, a színházak, mozik, edzőtermek bezárására, a rendezvények megtiltására. A válságkezelésről szólva hangsúlyozta: az következetes volt, hiszen november óta lényegében nem változtatott a kormány az intézkedésein, ezért maradtunk sikeresek.

Járványgörbe 10 napja nem csökken

Ragályosabb vírus mutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet, szükség van az eddigi szabályok szigorú és következetes betartásra is.

A magyar társadalomban zajlik a vita az újranyitásról

Vannak, akik már ma nyitásra törekszenek – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: “nemcsak a zárva táblát fordítanák meg”. Újra akarják indítani az egész gazdaságot. Erősebben kell kijönni a járványból, mint ahogyan kijöttünk

Április elejére: minden 60 évnél idősebb, regisztrált megkaphatja a védőoltást

Jelenleg 5 hatékony és biztonságos vakcina rendelkezik engedéllyel, ami a tömeges oltás megkezdésének kulcsa.

– Azt már elértük, hogy mi magyarok május végéig 3.5 millió emberrel több embert tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű ország, akik csak nyugati vakcinával oltakozik.

Vakcina: e nélkül nem tudjuk megállítani a vírust

– Megpróbálunk minél több vakcinát szerezni. Nem majd, hanem gyorsan. Nekünk minden olyan vakcina jó, ami biztonságos, és amivel a világon több millió embert beoltottak már – mondta Orbán Viktor. Ezért vásároltunk a nyugati mellé kínai és orosz vakcinát is. Oroszországgal kötött megállapodás értelmében 1 millió ember jut vakcinához 3 hónap alatt, kínaiból 2.5 millió embernek megfelelő vakcina jut Magyarországra.

Aki időt nyer, emberéletet nyer

– Nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és brüsszeliek melletti elkötelezettségünket bizonyítani – mondta Orbán Viktor.

A járványnak még nincs vége,

az oltási program elindulásával azonban új szakaszba léptünk. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az oltások beadásával egy időben időben megkezdődhet a nyitás is. Mások óvatosságra intenek, mert a járvány újra felszálló ágban van. Ezért újabb konzultáció indul. 7 kérdésben kérik ki a magyarok véleményét.

Gazdaság újraindítási akcióterv:

  • 5 százalékra csökkent a lakásépítés áfája;
  • 3 millió forintos támogatás lakásfelújításra
  • bevezetik a 25 éven alatti fiatalok szja-mentességét,
  • négy lépésben visszavezeti a 13. havi nyugdíjat,
  • továbbá 10 millió forintos, nulla százalékos hitelprogramot indítanak.
  • orvosok béremelése

Hirdetés
Előző sztori

Akkor rabolta ki, mikor rosszul lett az idős bácsi

Következő sztori

Megkezdte működését a Villányi Katasztrófavédelmi Őrs

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1