Címlap Egészség Pécsi virológ...

Pécsi virológus az orosz vakcináról: Megnyugtató, hogy a vakcinák palettája egy újabb taggal bővült!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú elemzést írt a Sputnik V oltásról Kemenesi Gábor. A pécsi szakember szerint megnyugtatónak tűnnek az adatok. 

Megjelentek a Lancet tudományos folyóratban az orosz Sputnik V vakcina klinikai hármas vizsgálati eredményei – írja a pécsi virológus.

A hármas fázisban tízezres nagyságrenden tesztelik valós körülmények között a készítményt, összevetve olyan csoporttal, amely csupán placebot kap. Ekkor derül ki a betegség kivédésének képessége, illetve a súlyos és kórházi kezelést igénylő megbetegedés elleni védelem is. Nagyon fontos továbbá, hogy a ritka mellékhatások felderítését és az általános oltási profilt is ekkor vizsgálják.

A vakcina, az AstraZeneca készítményhez hasonlóan egy replikációra képtelen vírusvektoron alapul.

A vizsgálatot 18 év feletti felnőtteken végezték, minden esetben kizárták az előzetes fertőzést (IgG és IgM vizsgálat). Összesen 16 501 ember kapott vakcinakészítményt és 5476 ember placebot. 60 év feletti alanyokból összesen 1611 vakcinált és további 533 placebo csoportba tartozó egyént vizsgáltak és elemeztek. A hatékonyság tekintetében a vizsgálat 91,6%-ot állapított meg. A vakcináltak körében a neutralizáló antitestek megjelenése 98%-ban volt megfigyelhető 42 nappal a vakcinálás megkezdését követően. A vakcina az első dózist követően 15 nappal mutat mérhető védelmet. 15 és 21 nap között a hatékonyság 73,6%-ban állapítható meg, a második dózist követően pedig 100%-nak közlik. A hatékonysági görbe az első dózist követő 16-18. napon mutat kezdeti eltérést a két csoport között, bár a vizsgálati struktúra nem célozta az egyszeri dózis hatékonyságénak felmérését, ezek alapján valószínűsíthető kezdeti védelem van ettől az időponttól – írja Kemensi Gábor.

A szakember szerint “megnyugtató, hogy a vakcinák palettája egy újabb taggal bővült, mind az elérhető mennyiség mind pedig a kedvezőbb szállítási opciók miatt a világ számos országa számára fontos eredmény ez. A transzparencia továbbra is a legfőbb minőségi és megbízhatósági mutatója bármely vakcinakészítménynek.

A most közölt adatok tudományos szemmel egy, az eddigiekhez hasonlóan jó profilú vakcina képét festik

– tette hozzá.

A gyártási folyamatok megbízhatóságát és a készítmény minőségének folyamatos biztosítását pedig a gyógyszerhatósági ellenőrzés és engedélyezés hivatott ellenőrizni és garantálni. Semmi kétség, hogy az egyetlen kiút a járványból továbbra is a vakcinákon keresztül vezet, javaslom mindenkinek, hogy tudományos szemmel értelmezze a ránk zúduló információkat. A tudományban érdemes még bízni – zárta elemzését a szakember.

A teljes írást IDE KATTINTVA lehet elolvasni.