Pécsi virológus: jövő héttől elkezdik az oltások beadását

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ekkora járvány legyőzéséhez többféle technológájú vakcina együttes bevetésére lesz szükség - mondja Kemenesi Gábor.

Újabb nagyszerű hír! Engedélyezte a brit hatóság a Pfizer/BioNTech vakcinát, decemberben (jövő héttől) elkezdik az oltások beadását Nagy-Britanniában

közölte Kemenesi Gábor.

A pécsi virológus szerint ez az a bizonyos vakcina, melyre a németek már november elején elkezdték kiépíteni a hűtési/szállítási infrastruktúrát.

Több másik vakcina is engedélyezés közelében, látszik a fény az alagút végén. Tudományos tény, hogy vakcina nélkül aligha győzhetjük le a járvány egészségügyi részét. Márpedig a gazdasági helyreállításhoz elsőként az egészségügyi fronton kell nyerni – tette hozzá.

A legfőbb kérdésre már megkaptuk a tudományos bizonyosságot – lehet biztonságos és hatásos vakcinát készíteni a COVID-19 ellen. Tudományos szempontból most a legfőbb kérdések:

  • meddig és mennyire véd majd?
  • különböző korcsoportok, populációkat miként véd majd?

Ami bizonyos, ekkora járvány legyőzéséhez többféle technológájú vakcina együttes bevetésére lesz szükség, hamarosan a hírek súlypontja áthelyeződik az elérhetőség, gyártási kapacitás és disztribúció kérdésköreibe

– emelte ki a pécsi virológus.

Az AstraZeneca, Pfizer és Moderna 2021-ben 5.3 milliárd adaggal tervez, amely az AstraZeneca vakcina dozírozásától függően 2.6-3.1 milliárd embernek lenne elég. Ehhez még az oroszok külföldi piacra 500 millió adagot szánnak.

Komoly vizsga elé néz a világ, vajon képesek vagyunk-e ezt a globális, határokat nem ismerő kihívást globálisan és határok nélkül kezelni –

teszi fel a kérdésr Kemenesi, aki reméli, hogy igen.

Hirdetés
Előző sztori

Hivatalos: sikerült átütemeztetni a felújítást, egyelőre maradhatnak a Vásárcsarnok árusai

Következő sztori

A COVID-fertőzöttek 80%-a vidéken él – Újabb 4136 beteget azonosítottak itthon!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1