Pécsi virológusok: Az elhízott fertőzöttek nagyobb eséllyel kerülnek kórházba

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elhízással 113%-kal nagyobb esély társult a kórházba kerüléshez, 74% az intenzív ellátáshoz és 48%-kal nőtt a halálozási esély egy 399 ezer beteg adatait vizsgáló tanulmányban - hívták fel a figyelmet a pécsi virológusok bejegyzésükben. 

Azt írják, hogy a számok és a tudomány jelenlegi ismeretei alapján egyértelműen elmondható, hogy

kockázatot rejt az elhízás és túlsúly a COVID-19 megbetegedés kimenetelét illetően.


Ennek számos oka van, melyből néhányat már ismer a tudomány. Elsőként mellékbetegségek is gyakran társulnak az elhízáshoz, ráadásul olyanok melyek önmagukban is kockázati faktorként szolgálnak a COVID-19 megbetegedés során (diabétesz, keringési problémák, anyagcsere betegségek).

Ha össze szeretnénk foglalni a fő okokat akkor három alapvető tényezőről beszélhetünk – írják.


1. Fizikai tulajdonságok, melyek a légzési kapacitás csökkenését eredményezik. Az elhízás következtében a mellüregben lévő hely a feljebb tolódó rekeszizom miatt kisebb légzési kapacitást eredményez.


2. A véralvadási sajátosságok megváltozása: az elhízás következtében több tényező mentén is romlik a keringési hatékonyság, és alapvetően is nő a trombózis esélye – ezen faktorokkal a súlyos COVID-19 esélye is megnő.


3. Az immunrendszer általános kapacitásának romlása. Főként a zsírszövet „inváziója” miatt, amely olyan, az immunrendszer hátországaként szolgáló szerveket érint, mint a lép vagy csontvelő.

A súlyos és halálos kimenetelű COVID-19 megbetegedésekre jellemző citokin-vihar is hangsúlyosabb alapot kap az elhízás esetében. Ilyenkor ugyanis egy alacsony fokú, folyamatos gyulladásos állapot van a szervezetben, melyet a nagy tömegben jelen lévő zsírszövet sejtjei indukálnak.írják a bejegyzésben

Így összességében kijelenthető, hogy főként immunrendszer függő jelenség, amit elhízás esetén tapasztalhatunk. Rendkívül fontos tehát (továbbra is) a veszélyeztetett csoportok védelme, a maszkviselés, távolságtartás és kézhigiénia. Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében sajnos Magyarországon a legmagasabb. Vigyázzunk egymásra! – zárják az írásukat a pécsi virológusok.

Előző sztori

Nekimegy az 5G mobilhálózatnak Pécsen a Civilek a Mecsekért Mozgalom

Következő sztori

Helikopterezésről kérdezték Szijjártót, a válaszára senki nem számított!