Címlap Egészség Nekimegy az 5...

Nekimegy az 5G mobilhálózatnak Pécsen a Civilek a Mecsekért Mozgalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Petíciót indított a szervezet, és arra kérik a pécsi polgármestert, valamint az önkormányzati képviselőket, hogy közgyűlési döntéssel tiltsák meg "az ötödik generációs cellás rendszerű mikrohullámú elektromágneses sugárzás (5G) működtetéséhez szükséges átjátszó állomás" telepítését Pécsett addig, ameddig "kiterjedt és elfogulatlan kutatásokból származó bizonyítékokkal nem bizonyítják be egyértelműen, hogy ez a technológia nem ártalmas az emberi egészségre és a környezetre"!

Egyelőre mindössze 14-en írták alá a Civilek a Mecsekért Mozgalom petícióját Pécsett, amelyet az 5G mobilhálózat miatt indítottak.

– Azt várjuk a képviselő testülettől, hogy határozott döntés hozzon arra vonatkozóan, hogy

Pécs városának közigazgatási határán belül nem lehet 5G NFR, elektromágneses sugárzás létrehozásához szükséges átjátszóállomásokat telepíteni, mindaddig, amíg tudományos kísérletekkel nem bizonyítják be, hogy ez nem árt az egészségnek

– fogalmazott a petíció elindítója, Vicze Csilla, a CMM szóvivője. Szerinte ez az igányük „a Nemzetközi Elővigyázatosság és a Riói Konferencia elvének megfelel. Nem lehet kitenni a lakosságot egy olyan hatásnak, egy olyan sugárzásnak, ami hosszútávon egészségügyi károsodást okozhat” – tette hozzá a Pécsi Értéknek.

Vicze szerint a Civilek a Mecsekért Mozgalom 2005 óta foglalkozik az elektromágneses sugárzás veszélyeivel, ami már a Tubes kapcsán is felmerült, mert

az oda tervezett radar is ezt sugározta volna

-magyarázta a szóvivő, aki szerint számos tudós – köztük pécsiek – értenek velük egyet és támogatják a civileket.

– 2019 áprilisában meghívtuk Bárdócz Zsuzsannát, a Magyar Tudományos Akadémia professzor asszonyát, aki felhívta a figyelmet előadásában az ötödik generációs NFR elektromágneses sugárzásnak az egészségügyi kockázataira. Mi azt gondoljuk, hogy nagyon kevesen tudnak erről, és nem mindegy ki készíti a szakértői véleményt arra vonatkozóan, hogy ez a típusú elektromágneses sugárzás árt-e – fogalmazott Vicze Csilla.

Arra kérik tehát a pécsi polgármestert és az önkormányzati képviselőket, hogy „hozzanak a közgyűlésen döntést arról, hogy Pécs város közigazgatási határán belül a nemzetközi elővigyázatosság elve és a Magyar Alaptörvény XXI. cikkelye szerinti egészséges környezethez való jog alapján ne lehessen ötödik generációs cellás rendszerű mikrohullámú elektromágneses sugárzás (5G) működtetéséhez átjátszó állomást telepíteni addig, amíg hosszú távú, kiterjedt és elfogulatlan kutatásokból származó bizonyítékokkal nem bizonyítják be egyértelműen, hogy ez a technológia nem ártalmas az emberi egészségre és a környezetre!

Perben és haragban

Hogy mekkora sikere lesz ennek a petíciónak, és ez mennyire hatja majd meg a polgármestert, az kérdéses; különösen annak fényében, hogy Vicze Csillát beperelte Péterffy Attila.  

Összeesküvés-elmélet vagy tényleg veszélyes az 5G?

Megszámlálhatatlan dokumentum érhető el az interneten a témával kapcsolatban, itthon a Qubit foglalkozott mélyrehatóbban az 5G-vel. A téma egyik legnagyobb magyarországi szakértője, Thuróczy György, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Főosztályának vezetője volt a lap segítségére.

A kutató szerint egyébként nincs miért aggódni:

Annyira rákkeltő, mint a kávé és a hintőpor

Az 5G kritikusainak kezében az egyik legnagyobb fegyver – írja a lap, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézete 2011-ben a „lehetséges rákkeltő anyagok” közé sorolta a rádiófrekvenciás (vagyis a mobiltelefonok és a vezeték nélküli eszközök által kibocsátott) sugárzást.

Csakhogy ebben a kategóriában kapott helyet a hintőpor, a kávé és a savanyított zöldségek is, vagyis gyakorlatilag minden olyan dolog, amiről valaha azt állította egy tanulmány, hogy elképzelhető, hogy bizonyos körülmények között rákkeltő lehet.

A WHO álláspontjában ráadásul az is szerepel, hogy „máig nem állapítottak meg olyan ártalmas egészségügyi hatást, amit a mobiltelefonok használata okoz”.

Akit mégsem győztek meg a kutatók, köztük a fenti videó, és nem szeretne 5G-s „tornyok” alatt sétálgatni a városban, az IDE KATTINTVA tudja aláírni a petíciót.