Müller Cecília: Lassulás várható a pozitív tesztek számában, nem terveznek újabb szigorításokat

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta azt is: a gyermekorvos időpontra fogadhat olyan gyermeket a rendelőben, akinek nincsenek koronavírusra-fertőzésre utaló tünetei. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta azt is, a cél, hogy az élet menjen tovább. Egyelőre nem terveznek újabb szigorításokat. 

Nem fokozódik a számok emelkedése, az elmúlt napokban alulról közelíti meg a napi ezer főt az új, regisztrált megbetegedések száma. A fertőzöttek negyedét még mindig a 20-29 éves korosztály teszi ki, így továbbra is jellemző, hogy a fiatalok kapják el a koronavírust. Megnyugtató hír azonban, hogy a 60 éven felüliek aránya 15 százalék, valamint a 14 éven aluliak csupán 4 százaléka érintett – hangsúlyozta Müller Cecília.

Nincs gócpont Magyarországon

Ha az egész országban vizsgálnánk 100 ezer lakost, akkor közülük 253 főt lenne pozitív. Ez Budapesten 534 fő. De a tisztifőorvos hangsúlyozta a második hullám nem olyan, mint az első, most mindenhol felütheti a fejét a betegség.

Hatósági házi karantén szabályaira is felhívták a figyelmet:

  • nem lehet elhagyni a kijelölt karantént
  • nem fogadhat látogatót az, aki karanténban van
  • ha valaki rosszul érzi magát, akkor telefonon kell segítséget kérni
  • ha teheti, különüljön el a család többi tagjától az, aki karanténban van. Ha elhagyja a szobát, akkor húzzon fel maszkot az illető
  • ha háztartási eszközöket használnak, azt is különítsék el, forró vízben mossák el
  • 60 Celsius-fok feletti mosást alkalmazzanak, vagy “pihentessék a ruhadarabokat 48 órán keresztül”
  • háztartási hulladéknál is hasonlóan kell eljárni

A cél az, hogy az élet menjen tovább!

Szigorítások itthon? Egyelőre erre nincs szükség

Nemzetközi szinten egyre több helyen vezetnek be szigorítást, de Magyarországon nincsen napirenden a további szigorítás a járvány miatt.

Kilincseket 3-4 óránként kellene tisztítani vírusölő szerrel – hangsúlyozta Müller Cecília.

Gyermekorvos nem vizsgál?

Koronavírus tüneteit produkáló gyermek esetén a szülőknek telefonon kell felkeresni a háziorvost. Ha felmerül a gyanú, akkor az országos mintavevő egységet kéri a háziorvos mintavételre.

De más esetben, ha például felsőségúti megbetegedésben szenved a gyermek és meg kell vizsgálni a kicsit, akkor időpontra be lehet rendelni a gyermeket. Az orvos a vizsgálatot követően, a felállított diagnózis után írja fel a megfelelő kezelést.

Boltokba rendőr hívható

Kereskedő amennyiben észleli, hogy a vásárló nem viseli a maszkot, intézkednie kell, hogy vegye fel azt fel vagy hagyja el az üzletet. Ha egyiket sem hajtja végre, akkor a rendőröket ki lehet hívni. A Magyar Rendőrség felkészült ezen feladatok ellátására.

32. héten, nyáron volt a legalacsonyabb a megbetegedés száma, majd utána fokozatosan nőtt. Azután két egymást követő hetekben megtriplázódott a pozitív esetek száma, majd megint lassult – mondta Müller Cecília.

SZÁMOK:

851 új, beazonosított fertőzöttet regisztráltak a laboratóriumok. Az aktív betegek száma jelenleg 19.637 fő, közülük sokan tünetmentesen tartózkodnak otthon. Súlyos tüneteket 755 fő, akik kórházi ápolást is igényelnek, közülük 51 lélegeztetőgépen vannak.

704 ezer vizsgálatot végeztek el eddig a laboratóriumok

Tehergépjárművek Magyarországra lépése:

A kormány szerdán tárgyalja hazánk teljes schengeni, belső határszakaszára elrendelt, ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását.

3 óra alatt jut be egy teherautó Magyarországra

Nemzetközi teherforgalomban amennyiben nem mutatja a gépjárművezető a koronavírus tüneteit, beléphet Magyarországra. A kijelölt tranzitútvonalról letérni nem szabad.

Az elmúlt 24 órában 2633 tehergépjármű lépett be, ennek többsége viszont magyarországi úticéllal érkezett.

Előző sztori

A PTE hallgatóinak, munkatársainak, ha elkapják a koronavírust immár az egyetemet is értesíteni kell

Következő sztori

Nekimegy az 5G mobilhálózatnak Pécsen a Civilek a Mecsekért Mozgalom