Címlap Egészség Rohamosan ter...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint több mint 295 ezer páciens fordult orvoshoz az utóbbi egy hétben akut légúti fertőzés tüneteivel. Megjegyezték azt is, hogy az eddiginél jóval gyorsabban terjed az influenzaszerű tünetekhez köthető fertőzés.

Az NNGYK friss tájékoztatása szerint összesen 295 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel; a múlt héten ez a szám 262 600 volt. A laborba beérkezett minták szerint az influenzapozitivitási arány 5,5 százalék, a SARS-CoV–2-pozitivitási arány 42,9 százalék volt. Közlésük szerint az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek

  • 26,4 százaléka 14 év alatti gyermek,
  • közel 32 százalék fiatal felnőtt,
  • 29,4 százalék 35–59 éves,
  • 12,3 százalék pedig 60 év feletti volt.

Az akut légúti fertőzéses betegek esetében a gyermekek aránya több mint 43 százalék, a fiatal felnőtteké pedig mintegy 25 százalék; 20,6 százalékuk 35–59 éves, 10,9 százalékuk pedig 60 év feletti – olvasható a honlapjukon.

A tájékoztatóból kiderül, hogy az elmúlt héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Egy Baranya vármegyei óvodában 34 gyermek és négy dolgozó lázzal, köhögéssel járó megbetegedését jelezték, a laboratóriumi vizsgálatok a beküldött minták esetében influenza A pozitív eredményt adtak – ismertette az esetet az NNGYK.