Címlap Egészség Rohamosan ter...

Rohamosan terjed az új koronavírus-variáns, de pánikra semmi ok – mondja a pécsi tudós

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon gyorsan terjed a koronavírus új omikron-variánsa, a tudósok szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, hiszen még mindig nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint az eredeti, vuhani törzs. Magyarországon az enyhe időnek köszönhetően inkább az influenzavírus dominál.

Annak ellenére hogy egyre több mutációja alakul ki a koronavírus omikron-variánsának, nincs ok a pánikra – véli Jakab Ferenc. A pécsi virológus szerint az influenzavírushoz hasonlóan a koronavírus a mindennapjaink része marad.

Számolni kell azzal, hogy újabb és újabb koronavírus-mutációk fognak megjelenni a következő időszakban, azt gondolom, most már hullámokról nem kell beszélni. Sokszor elmondtuk, hogy a Covid beépült a felső légúti fertőzések palettájába, amelyek ősszel és télen megjelennek köztünk

– mondta a pécsi tudós az ATV Híradónak.

A professzor állítása szerint Magyarországon a sok fertőzött ellenére sem kell tartani a most megjelent turbóvariánstól, ugyanakkor az úgynevezett fordított mutáció komoly problémákat is okozhat.

A szakemberek legnagyobb félelme az, hogy az omikron mellett egy olyan variáns jelenik meg a kevésbé átoltott afrikai vagy ázsiai területeken, amely hasonló gyorsasággal terjed, mint az omikron, de erőteljesebben fertőzi a tüdőt.

Ha ez bekövetkezik, akkor igen, számolni kell egy súlyosabb, több halálozással járó fertőzéssel

– tette hozzá Jakab Ferenc.