Sokan nem kérnek segítséget a gyász feldolgozására, Gráf Orsolya szerint szükség lenne rá!

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A problémák a mindennapok szerves részei, amikkel folyamatosan meg kell küzdenünk. A gyász azonban sokszor leteríti a lábáról az embert. Van akit napokra, hetekre, hónapokra, azonban akad olyan is, aki segítség nélkül végleg összeomlik. Gráf Orsolya gyászfeldolgozás-módszer specialista szerint ezek elkerülhetőek lennének tudatos feldolgozással.

Egy átlagos ember életében általában 40 veszteség történik

A szakember hangsúlyozta, hogy nem csak a halál jár gyásszal, hanem minden olyan élethelyzet is, ami visszafordíthatatlanul megváltozik. Természetesen egy szerettünk, barátunk elvesztése okozhatja a legintenzívebb érzést, aminek mértékét nagyban befolyásolja az adott személyhez fűződő kapcsolatunkat. Kiemelte azt is, hogy a legtöbb esetben a probléma az elnyomásból, a gyász meg nem éléséből fakad.

Meghatározó, hogy az élete során milyen veszteségeket élt át az illető és ezek közül mennyi maradt feldolgozatlanul, hiszen egy átlagos ember életében általában 40 veszteség történik, csak amire felnőtté válik. Sokszor nem is tudjuk, hogy a gyász folyamatait nem dolgozzuk fel, emiatt felgyülemlik.

– mondta a specialista, majd hozzátette, hogy

Ezt kicsit úgy lehet elképzelni, mintha egy üres gyász hátizsákkal születnénk a hátunkon, és abban gyűjtögetnénk a különböző gyásszal kapcsolatos érzéseinket. Ezek lehetnek könnyűek, de lehetnek olyanok is mintha egy ólom mellényt tettünk volna ebbe a hátizsákba.

– hozta fel a példát , aki szerint sok olyan ember van, akiket ez a hátizsák annyira lelassít, hogy egyszer nem tudnak majd továbblépni a legkisebb probléma után sem sőt, teljesen összeomlanak a „hátizsák tartalmától”.

„Majd az idő megoldja!”

Sokan mondogatjuk magunknak a fentieket, ha egy váratlan veszteség ér minket. A szakember kiemelte, hogy ez nem így van! Igaz, ahány ember annyi fajta feldolgozási módszer és ahhoz szükséges idő. Azonban ehhez elengedhetetlen az egyén részvétele, erőfeszítése is. A tudatos feldolgozás a siker kulcsa, ami számtalan esetben nem megy önállóan. Ha túl sokáig tart (akár évekig), ha az intenzitása nem csillapodik, tehát ha magunk nem tudunk megbirkózni vele segítséget kell kérnünk!

Meg lehet egymásnak mutatni a gyász igazi természetét. Ne legyenek sztereotípiák! A mai világban egyedül vagyunk érzéseinkkel, nincsenek közös rítusaink a feldolgozásra így fontos, hogy megerősítsük egymást abban, hogy segítséget kérni nem szégyen!

– zárta Gráf Orsolya.

Hirdetés
Előző sztori

A Nemzeti Táncszínház weboldalán a Pécsi Balett előadását mutatja be

Következő sztori

Feljelentette Péterffy Attilát a Volvo ügy vádlottja!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1