Továbbra is tiltják a pécsi óvodákban a fogmosást, hiába könyörgött Müller Cecília az ellenkezőjéért

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nincs törvénybe iktatva a kötelező fogmosás, ezért nem fogjuk visszavezetni – így reagálnak a pécsi vezető óvónők arra, hogy múlt héten az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília azért könyörgött, hogy ne szüntessék be a fogmosást az oktatási és nevelési intézményekben.

A pécsi ovi vezetői szerint amúgy sem kötelező

A pécsi vezető óvónők még mindig úgy gondolják, hogy az Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK) is jobban értenek a védekezéshez, hiába könyörgött nekik Müller Cecilia országos tisztifőorvos, hogy vezessék vissza a fogmosást, ezt nem teszik meg, mert szerintük egyébként sem kötelező.

Nem változtatjuk meg a döntésünket, mert szerintünk járvány szempontból kockázatos. Nincs előírva a kötelező fogmosás, sem jogszabályban, sem törvényben. Ezzel most egyébként sem nagyon érünk rá foglalkozni, mert sok időnket veszi el, hogy a beszoktatósokat megtanítsuk kezet mosni

– mondta ez egyik kerületi óvoda vezetője, aki szerint esetleg novemberben elgondolkoznak, hogy változtatnak a döntésükön.

– Ha megvannak a feltételek, akkor lehet visszavezetni a fogmosást, de ez nálunk nincs meg – mondta egy másik pécsi tagóvoda vezetője, aki szerint jelenleg így szól a felsőbb utasítás. Azt azonban már nem árulta el, hogy milyen feltételeket kell ehhez teljesítenie egy pécsi óvodának.

Minősíthetetlen és veszélyes ez a hozzáállás

– tudtuk meg a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi főosztályának vezetőjétől.

„A fogmosás kötelező jellegére az óvodákban, mint sok egyéb egészséges életre nevelő és prevenciós jellegű ‘szabályra’, nincs jogszabály, ezért ha a kötelező jellegű szabályozást keressük, akkor az az országos tisztifőorvos javaslata, melyet azért adott ki, hogy ennek megfelelőn működjenek az óvodák – mondta Pécs Aktuálnak Kassay Veronika főosztályvezető.

Önhatalmúlag döntöttek a fogmosás elhagyásáról?

A fogmosás betiltásáról még augusztusban úgy döntött öt pécsi főintézményi, kerületi óvoda vezetője, hogy nem kérték ki sem az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), sem fogorvosok véleményét – írtuk meg akkor elsőként.

Figyelmeztették is őket emiatt

Az NNK már júniusban figyelmeztetéssel fordult az óvodákhoz és a bölcsődékhez, a járványügyi szabályokkal kapcsolatban, egyebek mellett a fogmosás beszüntetése miatt:

„Ezen szükségtelen szabályok alkalmazását a Nemzeti Népegészségügyi Központ a gyermekek egészsége védelme érdekében nem támogatja, és egyben kéri az intézmények üzemeltetőit, hogy törekedjenek arra, hogy a jelenlegi járványügyi szabályokat – melyek döntően megegyeznek azokkal az általános járványügyi szabályokkal, amiket eddig is be kellett tartani – a korábbi, a gyermekek által megszokott működési rendhez igazítsák” – közölték.

Az országos tisztifőorvos múlt héten egyértelműen fogalmazott: Nagyon fontos az óvodások körében a fogmosás. Ennek elhagyására nem kérték az óvoda vezetőit.

“Nagy tisztelettel kérem a pedagógusokat: NE HANYAGOLJUK EL A FOGMOSÁST!

– könyörgött Müller Cecília.

Előző sztori

Ha ön is vett nemrég sütit a Müllerben, ezt muszáj elolvasnia!

Következő sztori

Dr. Jakab Ferenc az MTA doktora