Címlap Egészség Újabb különle...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedden ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján azt a több mint 6 millió Ft értékű adományt, amelyből a klinika hiánypótló eszközöket szerzett be. A Pécsi Első Lions Club, a PTE Sportiroda és a Tom Market Kft. által felajánlott adományokból testösszetétel elemző mérőkészüléket, valamint a gyermekek izomzatát fejlesztő sporteszközöket szerzett be a klinikához kapcsolódó Eurakvilo Alapítvány.

Ottóffy Gábor, az Eurakvilo Alapítvány kuratóriumi elnöke, egyúttal a Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztály vezetője szerint jelenleg minden 800. ember egy gyermekkori rosszindulatú betegség túlélője, akiknek azonban a későbbiekben még inkább tudatos életmódra kell törekedniük a diétát, a testmozgást, valamint a szűrővizsgálatokat illetően; ezért van nagy jelentősége az adománynak.

Mint az ünnepélyes átadón elhangzott, a testösszetétel elemző mérőkészülék jelentősége, hogy a rákos vagy leukémiás betegség miatt az Onkohematológiai Osztályra került gyermekek értvágya, testsúlya mind az alapbetegség, mind pedig a különböző kezelések miatt megváltozik. Esetenként súlyos szájnyálkahártya vagy bélgyulladás akadályozza az evést, máskor előfordul, hogy egy szteroid kezelés mellett, miközben a gyermek súlyát tartja, vagy éppen növeli, valójában az izom és fehérje mennyisége csökken, így változatlanul speciális táplálásra szorul. Ez a táplálás ideális esetben dietetikus javaslatára, annak megfelelő diéta formájában valósul meg, kevésbé szerencsés esetben szondatáplálás segítségével, illetőleg ha ez sem megvalósítható, akkor kanülön keresztül, intravénásan történik. Ennek a megalapozottságát, és a gyermek további testsúly és testösszetétel változásának nyomon követését hivatott szolgálni ez a most beszerzett készülék.

A másik két új eszköz azért hiánypótló, mert a gyermekek, akik sokszor heteken, hónapokon keresztül tartózkodnak az osztályon, ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy mozogjanak, sportoljanak. Ennek köszönhetően egyrészt nem veszítik el az izomerejüket, vagy akár növelik is azt, másrészt csökkentik a csontritkulás kialakulásának veszélyét, ráadásul a testösszetételük pozitív irányba változik. Mindezek mellett ismert a mozgás lelkiállapotot kedvezően befolyásoló hatása, ami ebben a helyzetben különösen fontos.

(PTE, fotók: Csortos Szabolcs)