Címlap Egészség Vizsgálják a ...

Vizsgálják a pécsi kutatók a körömelváltozást, hogy összefüggésben van-e a vitaminhiánnyal?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentős számú önkéntes bevonásával indul innovatív kutatás a körömelváltozások és a vitaminhiány közötti összefüggés bizonyítására a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és egy magyar cég együttműködésében.

Általános nézet, hogy a köröm egészséges formáját és működését jelentősen befolyásolja a szervezet ásványianyag- és vitaminellátottsága.

Emiatt a körömproblémák esetén gyakran javasolják ásványi anyagok és vitaminok szedését. Ezek használata azonban a legtöbb esetben nem épül bizonyítékokra, illetve alkalmazásuk nem biztosít személyre szabott megoldást.

A napokban induló vizsgálatok során arra a kérdésre keresik a választ az intézmény bőr-, nemikórtani és onkodermatológiai klinikája és a Mediner Kft. szakemberei, hogy a kozmetikailag zavaró körömelváltozások, valamint a szervezet ásványianyag- és vitaminhiánya között közvetlen összefüggés áll-e fenn.

Mivel a PTE szakemberei szerint a köröm állapota alapján következtetni lehet a szervezet belső működéseire, a vizsgálatokba ezer olyan önkéntest vonnak be, akik körmükön esztétikailag zavaró elváltozást észlelnek, és kíváncsiak szervezetük ásványianyag- és vitaminszintjére.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló kutatásba 18 és 60 év közötti önkéntesek jelentkezhetnek a www.visionail.hu weboldalon, akiknek legalább egy kézkörmükön kozmetikailag zavaró körömelváltozás – például felrostozódás, hullámosság, fehér vagy más színű elszíneződés – látható.

Az önkéntesek saját vizsgálati eredményeiket megtudhatják, így tudomásuk lesz arról, hogy van-e vitamin- vagy ásványianyag-hiányuk, és ha van, az milyen. A kutatás keretében végzett valamennyi vizsgálat a résztvevők számára ingyenes.

Amennyiben a vizsgálati eredmények alapján a kutatók előzetes feltételezése beigazolódik, a jövőben a vitamin és ásványianyag zavarokon alapuló állapotok és betegségek felismerése, diagnosztizálása egyszerűbb lesz, mint jelenleg.

A távolabbi célok között szerepel egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmus kifejlesztése, amelynek segítségével egyszerű módszerrel, a körömelváltozás vizsgálata alapján a szervezet ásványianyag- és vitaminhiányára lehetne következtetni – idézték a kommünikében Gyulai Rolland klinikaigazgatót, a kutatás vezetőjét.

A szakember szerint a hiányállapotok pontos ismerete a jövőben megteremtheti személyre szóló vitaminkészítmények alkalmazásának lehetőségét – azaz, hogy csak abból a vitaminból és csak annyit kelljen szednie a páciensnek, amennyire valóban szüksége van.

A vizsgálattal kapcsolatos további információk megtalálhatóak a www.visionail.hu honlapon, ahol jelentkezni is lehet a vizsgálatra.