Címlap Egyetem A PTE borait ...

A PTE borait népszerűsítik a 30Y zenészei

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Beck Zoli, a PTE BTK adjunktusa, a 30Y zenekar frontembere Sárközy Zoltán Papával, a zenekar billentyűsével közösen vágott bele a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borainak bemutatásába. A tervezett négyből a kóstolások során öt film lett - a szabad asszociáción alapuló sorozat első ízben így öt bor világát fejti fel, azok hangulatát zenei és irodalmi referenciákkal megrajzolva.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2007 óta a Pécsi Tudományegyetem része, a pécsi borvidék középpontja. A kutatóintézet 1949-ben több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves 1600 m2 alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik. A szőlőfajta-gyűjtemény – amely mára közel 1800 tételből áll – Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztési és borászati kutatások zajlanak. Az itt készített borok 2020 óta Pécsi Egyetemi Borbirtok márkanéven kerülnek piacra.

A téli hidegben rögzített videók személyes történetekkel, zenei és irodalmi példákkal igyekeznek megmutatni, mi minden rejtőzhet egy bor mögött. A jelenleg ötrészes sorozatban a tavaly fennállásának huszadik évét ünneplő 30Y, Pécs ikonikus zenekarának két tagja kalauzol minket a Pécsi Egyetemi Borbirtok legizgalmasabb palackjainak világában.

Beck Zoli – aki egyben a PTE Bölcsészettudományi Karának adjunktusa – az első rész bevezetőjében tisztázza, hogy nem profi borászok elmélkedéseit hallhatják majd a nézők, sokkal inkább olyan képzettársítások mentén ragadják meg egy-egy bor ízvilágát, amely saját művészi értelmezési kereteik között hordozza a hasonlóságot.

„Tudom mit jelent kapálni, metszeni, kacsolni, kötözni, permetezni, és persze szüretelni: szedni, hordani, préselni, darálni. Tudom mi a gyalogtőke, meg a kordon, karóztam is, meg oszlopot is segítettem állítani apámnak. A szőlőművelésről meg a borászatról, a szakszerű kóstolásról mégsem tudunk semmit, kamuzni pedig nem akarunk. Nem fognak elhangozni tehát olyan mondatok, hogy „a nyelvgyökön megjelenik a citrusos ízvilág” vagy „a nyelvháton visszaköszön a tavaszi kertek koraesti spleenje”. A Pécsi Tudományegyetem borait isszuk, pécsi borokat. Hagyjuk, hogy azokról eszünkbe jussanak személyes élmények, emlékek, hangulatok, és mivel nem ültök itt velünk, nem tudunk együtt poharazni, így a borokat megpróbáljuk egy-egy zenei idézettel és verssel körülírni.”

A videósorozat első része március 9-én debütál a Pécsi Tudományegyetem YouTube- és Facebook-oldalain (@pte1367), ahol hetente lehet majd követni a két zenész és a pécsi borok találkozásait.

A YouTube-link: https://youtu.be/6Y82Fu2I0MI

(Forrás: PTE)