Címlap Egyetem A PTE polgára...

A PTE polgárait is bevonják a vakcinák vizsgálatába

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A PTE Klinikai Központ a különböző COVID-19 elleni vakcinák védőhatásának és védőhatásuk időtartamának összehasonlítására irányuló vizsgálatban vesz részt, melyhez az AstraZeneca, Janssen és Moderna típusú vakcinák felvételére váró egyetemi munkatársak jelentkezését várják - írja a PTE-ÁOK honlapján.

A különböző COVID-19 elleni vakcinák által biztosított védettség időtartama még nem ismert, mivel nem telt el elég idő a vakcinák bevezetése óta. Bár a kutatási eredmények reményt adnak arra, hogy az oltásra adott immunválasz hosszabb távon is védelmet nyújt a COVID-19 fertőzéssel szemben, fontos az immunvédelem monitorozása, különös tekintettel arra, hogy Magyarországon immár többféle hatásmechanizmusú oltóanyag is rendelkezésre áll, melyeknek védettségi időtartama eltérhet.

A PTE Operatív Stábja is támogatta a projektet,

amelyhez 20 év feletti egyetemi dolgozók és hozzátartozóik jelentkezését várják.

Jelenleg az AstraZeneca, Janssen és Moderna típusú vakcinák felvételére váró jelentkezőket várnak.

Az oltóanyagok korlátozott számban állnak rendelkezésre,

a vizsgálatban résztvevőket a jelentkezési sorrendet figyelembe véve választják ki. A vizsgálat egy éven keresztül zajlik.

Alkalmanként egy-egy vérvétel történik, a résztvevőknek térítésmentesen végeznek el magas költségű diagnosztikai vizsgálatokat. Így,

aki részt vesz például megtudhatja, hogy a vakcina beadása után milyen védő immunválasz alakult ki a szervezetében.

Azok az egyetemi polgárok, akik még nem kaptak védőoltást és szeretnének részt venni a kutatásban ITT tudnak jelentkezni.