Címlap Egyetem Kásler Miklós...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának új gyermek- és ifjúságpszichiátriai épületét. A háromszintes, összesen mintegy 1000 m2-es beruházás európai uniós forrásból valósult meg, közel 1,2 milliárd forintból.

Ezzel azonban nem érnek véget a pécsi gyermekklinikán zajló fejlesztések, ugyanis az épületátadót követően letették az alapkövét a szomszédos területen a gyermeksürgősségi leendő épületének is. Itt 1300 m2-es lesz az új épület, és közel ugyanekkora részét újítják fel a meglévő gyermekklinikai épületegyüttesnek, összesen közel 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében.

Kásler Miklós a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikája új gyermek- és ifjúságpszichiátriai épületének átadásán úgy fogalmazott, „egy ország minőségét mindig meghatározza az, hogy mennyit foglalkozik a jövőjével. A jövő pedig a gyermek, akinek szeretetét, biztonságát a család biztosítja”.

Azt mondta, nem véletlen, hogy „a nemzetet pusztító és megnyomorító legsúlyosabb betegségcsoportot” tartalmazó öt nemzeti program között 2018-ban megjelent a gyermekgyógyászati program is.

Hangsúlyozta: a gyermekgyógyászattal kiemelt programként foglalkozik a kormányzat, mivel fontos, hogy „gyermekeinket egészséges testi és lelki viszonyok között neveljük fel” és „próbáljuk kiiktatni a testi és lelki betegségtényezőket”.

Kitért arra: a többi nagy nemzeti program mintájára országos hálózatot épít a kormányzat és ehhez kapcsolódik, hogy a két legelmaradottabb területet, a gyermekpszichiátriát és a gyermeksürgősségi ellátást európai alapokból és költségvetési forrásokból támogatják.

Kiemelte: a pécsi gyermekklinika a Dél-Dunántúl vezető intézménye, éppen ezért jelentős előrelépés, hogy a pécsi gyermekpszichiátrián 25 ágy áll már a betegek rendelkezésére, két-két ágyat pedig az egészen fiatal gyermekek lelki problémáinak kezelésére alakítottak ki, illetve azoknak a gyermekeknek, akik veszélyesek saját magukra, illetve a környezetükre.

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, a beteg gyermekek ellátása Pécsen mindig is magas szinten működött, ennek fenntartását szolgálják a fejlesztések is. Felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban mind a pszichiátriai, mind a sürgősségi ellátásban komolyabb infrastruktúrára van szükség, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Hoppál Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és kormánypárti képviselőjelöltje kiemelte: Pécsen az utóbbi években jelentős egészségügyi fejlesztések történtek, ezek közül kiemelkednek a gyermekeket szolgáló beruházások. Emlékeztetett: nemsokára mintegy 2,8 milliárd forint állami támogatásból Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot és családbarát szülészetet is kialakítanak a megyeszékhelyen.

Kővári János, a Baranya megyei önkormányzat fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa, a Fidesz-KDNP Baranya 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta, Magyarországon kiemelten kezelik az élet védelmét és a gyermekeket, az újabb és újabb egészségügyi létesítmények átadása is ezt a célt szolgálja.

(Fotók: Csortos Szabolcs)