Címlap Baranya Így tankolnak...

Így tankolnak Pécs felett a NATO vadászgépei

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tucatnyi katonai F18-as amarikai vadászrepülőt tankolt meg Pécs felett a brit Royal Air Force (RAF) katonai repülője. Az Airbus KC Voyager művelete szabad szemmel is látható volt, ahogy időnként vadászgépek váltják egymást a légi benzinkútnál.

Ahogy a Flighradar24 alkalmazásban is látszik, a brit tankergép délelőtt indult az angliai Brize Norton-i katonai bázisról, hogy Baranyában körözve üzemanyaggal töltse fel a Magyarország felett gyakorlatozó NATO-vadászrepülőket. A tanker először 11 óra környékén jelent meg Pécs felett, azóta folyamatosan ovális köröket ró az égen. A RAF még külön weblapot is szentel a gép bemutatásának, amelyből kiderül, hogy a 58 méter hosszú gép hatvanezer kilogramm üzemanyagot tud áttankolni öt óra alatt.

Így köröz a tanker Baranya felett

A honvédség közleménye

Nemzetközi komplex kiképzés miatt a megszokottnál jelentősebb katonai légijármű-forgalom várható március 25-én, 28-án és 29-én, a 09:00 és 18:00 közötti időszakokban. A kiképzési foglalkozások a következő településeket és azok környékét fogják érinteni a megjelölt napokon: Nagykanizsa, Nagyatád, Kaposvár, Szigetvár, Sármellék, Zalakaros és Kaposújlak. A foglalkozás során magyar előretolt repülésirányítók hajtanak végre feladatokat amerikai F-18-as vadászgépekkel közösen. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát. A műveletet hétvégén is meg lehet nézni, elsősorban Pécs északi részén.

A Voyager a RAF egyetlen légi utántöltő tankerje egyszerre három repülőt tud a levegőben üzemanyaggal feltölteni. A gép az ukrán háború kezdete óta többször megjelent már Románia és Lengyelország felett. A RAF videón is bemutatja, hogyan tankolják a vadászgépeket.