Csúcskategóriás CT-készülékkel bővült a PTE Klinikai Központ eszközparkja

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ünnepélyes keretek között adták át péntek délután azt az ultramodern képalkotó diagnosztikai berendezést, amely a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Orvosi Képalkotó Klinikájának Rákóczi úti telephelyén működik majd. PTE Klinikai Központban évente mintegy 53 ezer komputertomográfiás vizsgálatot végeznek a dél-dunántúli régióból érkező betegeken. 

A Pécsi Tudományegyetem eddig is jelentős szerepet vállalt a koronavírus járvány elleni védekezésben, és rendkívül hatékonyan lépett fel a vírus kezelésében.  Az intézmény új CT készüléke – melynek beszerzését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közvetítésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs engedélyezte – nagy mértékben támogatja a koronavírus járvánnyal kapcsolatos képalkotó diagnosztikát.

A Járvány Elleni Védekezési Alapból mintegy 133 millió forintért vásárolt modern CT berendezés képes kimutatni a koronavírus-fertőzésre jellemző elváltozásokat, és bármilyen egyéb elváltozást is, segítve ezzel a pulmonológiára és az infektológiára érkező betegek kezelését. A CT-vizsgálat során ugyanis válasz kapható olyan kérdésekre, amelyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen – nem adhatók meg.

Az új készüléket Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár, Miseta Attila, a PTE rektora és Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke adta át ünnepélyes keretek között. A berendezést Bogner Péter, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója és Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke mutatta be a sajtó képviselőinek. Az ultramodern orvosi eszköz számos területen támogatja a társklinikák működését a fekvő-, és a járóbeteg ellátásban egyaránt, a kapacitásbővülésnek köszönhetően pedig a jövőben még több onkológiai és kardiológiai vizsgálat lesz elérhető, csökkentve a várakozási időt. A csúcskategóriás CT a „Hunchest 2” elnevezésű országos népegészségügyi tüdőszűrő program vizsgálataiban is komoly szerepet kap majd.

Előző sztori

Pécsi zenészek: Lélegeztetőgépen a szakma, a támogatás pedig csak alamizsna

Következő sztori

Túlnyomóan derült, száraz idő lesz

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1