Címlap Egyetem Egy rangsor s...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Párizs, Nottingham, Auckland és Milánó is lemaradt Pécs mögött a The Campus Advisor rangsorában, amely az egyetemi élet kapcsán optimális településeket listázza. Személyes tapasztalatokat összegző interjúkon alapuló felmérését november 23-án tette nyilvánossá a szervezet. E szerint pedig Pécs a világ 46. legjobb egyetemi városa!

A rangsor szempontjai között egyebek között a barátságos légkör, a megélhetési költségek, a biztonság, a megfelelő éjszakai élet is szerepelt. Az adatokat a jelenleg az adott város valamelyik egyetemén tanuló hallgatóktól szerezték, akik több szempont szerint, egy ötös skálán osztályozták az adott város teljesítményét.

Az összesített listán a dobogós helyeket Melbourne, Berlin és Newcastle szerezték meg, Magyarországról a fővároson túl csak Pécs fért be az első ötvenbe.

A vizsgálatban nyilatkozó megkérdezettek így összegezték tapasztalataikat Pécsről:

„Még hétköznap is rengeteg a nemzetközi parti és a kulturális est. Sok étterem áll rendelkezésre, kiszállítást is vállalnak, az ételek finomak és megfizethetőek. Sok bár tart nyitva éjjel és mindegyik tele van! Pécs olyan város, ami tele van hagyományos és kulturális (művészeti és építészeti) dolgokkal.”

„Tényleg nagyon szeretem Pécset, nem olyan nagy, mint a főváros, de nem is olyan drága, mint az. Sok itt az egyetemista, így kulturálisan sokszínű és nagyon befogadó. Az albérlet olcsóbb más városokhoz viszonyítva, de általában véve sem drága itt az élet. Pécs városközpontja pedig annyira cuki és egyedi!”

Ha az 50 várost soroló listát nem összesítve, hanem aspektusonként vizsgáljuk, Pécs a 6. legjobb az alacsony megélhetési költségeket tekintve. Ami különösen szívmelengető az előkelő helyezésben, az tovább két dolog:

a kutatásban részt vevők szerint a PTE hallgatói nagyon-nagyon kedvesek és mivel több, nemzetközi hallgatókat is befogadó felsőoktatási intézmény (ellentétben a rangsorban feltűnő metropoliszokkal) nincs ezen a településen, minden pozitív visszajelzés a Pécsi Tudományegyetemre vonatkozik.

(Forrás: PTE, fotó: Csortos Szabolcs)