Címlap Egyetem Eldőlt: kihir...

Eldőlt: kihirdették a felvételi ponthatárokat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat a felvi.hu oldalán. Egyben kiderült az is, hogy nőtt a továbbtanulási kedv, tavalyhoz képest 11 százalékkal emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára egy órával a felvételi ponthatárokat ismertető rendezvény előtt elmondta:

2020-hoz képest idén 10 300-zal több – mintegy 102 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba.

Az államtitkár nagyon jónak értékelte ezeket a számokat, hozzátéve, hogy a fiatalok szeretnének diplomát szerezni.

Nőtt az oklevél és a diploma presztízse. A fiatalok olyan jövőképet képzelnek maguknak, amelyben a képzettség és a minőség komoly szerepet kap

– fogalmazott az államtitkár.

Nőtt az érdeklődés az agrár- és pedagógusképzések, a műszaki-informatikai képzések, valamint az orvosképzés iránt is

Mint kifejtette, nőtt az érdeklődés az agrár- és pedagógusképzések, valamint a műszaki-informatikai képzések, valamint az orvosképzés iránt is, a „slágerszakok” ugyanakkor továbbra is a gazdaságtudományi képzések.

Bódis József beszámolt arról is, hogy az új külföldi hallgatók számáról még nincsenek pontos adatok, de összességében az elmúlt években a felsőoktatás „nemzetköziesítési programja” sikerrel járt, amelynek köszönhetően több mint 38 ezer külföldi hallgató tanul Magyarországon. Megjegyezte azt is, hogy az ő számukat tovább kívánják emelni.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) rendkívül jó eredménnyel zárta a 2021. évi általános felvételi eljárást, 12%- kal több jelentkezőt vehet fel a PTE, mint tavaly.

A PTE-re jelentkezők számának növekedése előre vetítette a jó felvételi eredményeket, de a közel hatszáz fős (583), 12%-os növekedés minden előzetes várakozást felülmúlt. A PTE intenzív beiskolázási kampánya – melynek egyik fontos eleme a Rektori Ösztöndíj volt – érezhetően meghozta eredményét.

A közel ötezerötszáz (5.432 fő) felvett hallgató 59%-a a PTE valamely alapképzésén, 16-16%-a osztatlan és mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, míg a FOKSZ képzéseken a felvettek 10%-a fog tanulni. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a felvettek mintegy 84%-a támogatott szakokra került felvételre. A jelentkezők idén is a nappali munkarendet preferálták, a felvettek 69%-a teljes idős képzésen kezdheti meg tanulmányait a 2020/2021-es tanév őszi félévében.

PTE – jelentkezők és felvettek számának alakulása – 2020-2021 általános eljárások

PTEÖsszes jelentkezőVáltozás előző évhezElső helyes jelentkezőVáltozás előző évhezFelvettVáltozás előző évhez
2020/Á11 716
5 719
4 849
2021/Á13 80918%6 48413,38%5 43212%

A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak az ápolás és betegellátás alapképzés különböző szakirányai, a jogász és az általános orvos osztatlan képzések, valamint a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek az osztatlan tanári szakok, valamint gazdálkodási és menedzsment, a mérnökinformatikus, a fogorvos szakok iránt is. A mesterképzéseken az építész, az egészségügyi menedzser, a szerkezet-építőmérnöki, a pszichológia, a vezetés és szervezés, valamint a fizioterápia képzések indulnak a legnépesebb évfolyamokkal.

Idén a PTE legtöbb kara növelte a beiskolázási létszámait: a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar 46, az Állam- és Jogtudományi Kar 25, a Közgazdaságtudományi Kar 18, míg a Műszaki és Informatikai Kar 16%-kal növelte a felvettek számát az előző évhez képest.

A Pécsi Tudományegyetem általános felvételi eljárásban elért eredményeit tovább javítják az új külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók. Mindezeket figyelembe véve 2021 őszén várhatóan több mint 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait Magyarország első egyetemén.

A PTE széles szakkínálattal várja azokat a jelentkezőket, akik most nem kerültek be. A pótfelvételi eljárásban 2021. augusztus 9-ig lehet elektronikus úton jelentkezni a felvi.hu felületén meghirdetett képzésekre. Fontos tudni, hogy a pótfelvételivel bekerülő hallgatók is pályázhatnak a 100.000 Ft-os Rektori Ösztöndíjra.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) ponthatárai EZEN A LINKEN találhatók.