Elkészült az egészségtudományi kar belvárosi központja

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtökön adták át a PTE Egészségtudományi Karának mintegy 2,5 milliárd forintból megújult pécsi belvárosi épületeit, amelyek immár modern oktatási és kutatási környezetet biztosítanak az egészségügyi oktatók és hallgatók számára. A beruházás forrását a Modern városok program biztosította.

A magyar kormány a Modern városok program részeként közel 25 milliárd forint összeggel támogatta a Pécsi Tudományegyetemet, a támogatás deklarált célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfolió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása volt.

A célok megvalósításából a PTE egyik legdinamikusabban fejlődő kara, az Egészségtudományi Kar jelentős mértékben vette ki a részét. Az elmúlt tíz évben a kar meghússzorozta külföldi hallgatóinak a számát, akik immár négyszáznál is többen tanulnak a PTE ETK-án.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár. Ahogy az eseményen elhangzott, a PTE Egészségtudományi Kar történetének legjelentősebb beruházása valósulhatott meg a Modern városok programnak köszönhetően.

Ács Pongrác, a kar dékánja elmondta:

A felújított Vörösmarty és Apáca utcai épületek nem csupán korszerű és innovatív, a 21. századi elvárásoknak megfelelő oktatási és kutatási környezetet biztosítanak, de általuk méltó módon őrizhetjük meg a belváros értékeit, élettel tölthetjük meg a történelmi belváros utcáit. A beruházás hozzásegítette a kart telephelyi centralizációs, „központi campus” víziójának kiteljesedéséhez, európai színvonalú demonstrációs-szimulációs környezet megteremtéséhez, valamint a hallgatók által alapvető elvárásként megfogalmazott hallgatói terek létrehozásához.

Az újonnan kialakított Egészségtudományi Humán Páciens Szimulációs Központ gyakorlatilag 21. századi kórházi környezetet biztosít a hallgatók és oktatók számára, élethű, hangok kibocsátására is képes magas hűségű szimulátorokkal, modern, a való életben is alkalmazott orvosi műszerekkel. A központ támogatja az egészségtudományi innovatív kutatásokat, eszközfejlesztéseket is.

A megújult épületegyüttesben olyan termet is kialakítottak, ahol minden feltétel adott egy közúti baleset, vagy egy katasztrófahelyzet, például épületomlás helyszínén történő mentés szimulálására. A mentési gyakorlatot egyidejűleg több kamera és mikrofon rögzíti, így utólag minden egyes mozzanat kielemzésére nyílik lehetőség különböző nézőpontokból a még tökéletesebb mentés megvalósításának érdekében.

Előző sztori

140 (!) fokot mértek egy magyar településen

Következő sztori

Az anyukáját is beidézteti a bíróságra Pécs polgármestere, hogy mellette tanúskodjon!

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1