Címlap Egyetem Elkezdődött a...

Elkezdődött a szüret Pécsett, az aszály miatt 10 nappal előbb és „pattogósan” szedik a gyümölcsöt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Előrébb hozta a szüretet az aszály, sőt az erős napsugárzás miatt az „égett ízek” kezelésére is külön oda kell figyelniük a borászoknak. A PTE Borbirtokon a tavalyihoz képest 10 nappal korábban kezdték el szedni a fehér fajtájú szőlőket.

– Minket is meglepett, hogy az előző évekhez képest még korábban kell szüretelnünk. Most, talán az országban elsőként kezdtük el Pécsen szedni az itt nemesített és rezisztens szőlőfajtákat. Ilyen a Jázmin, Cosmopolitan és a Zenit is – mondta Madaras Zoltán, a PTE Bortbirtok igazgatója.

Napról napra változik a szőlő állapota, oda kell figyelni

Megáldották a szüretelőket és a szőlőt is

A termés mennyisége sokkal jobb lesz, mint tavaly. Minőségére azonban most a szüret időpontjánál kell a legjobban odafigyelni. Ha nem szedik le időben, akkor az aromák és savak minősége romlana.

– Napról napra járjuk a birtokot és vizsgáljuk a szőlőszemeket. Ez alapján döntjük el, mikor melyiket szedjük. Így tudjuk biztosítani azt, hogy a lehető legjobb pillanatában és a legjobb minőségében szedjük le a szőlőt – tette hozzá Madaras Zoltán.

Pattogósnak kell lennie a szüretnek, napi szinten 2 grammot veszít savtartalmából a szőlő

Pécs felett, a PTE Borbirtokán a tavalyihoz képest 10 nappal korábban szüretelnek

Ez máskor egy hét alatt történik meg. Így nagyon nem mindegy, hogy mikor kerül a kosarakba.

– Az erős napsugárzás hatására úgymond „égett ízek” alakulnak ki a szőlőszemekben, amit megfelelően kell kezelnünk. Már mustként eltávolítjuk ezeket az anyagokat – tette hozzá Ipacs-Szabó István, a PTE főborásza.

Kevesebb lesz a mennyiség, a minőség viszont nem romlik

A száraz jéggel kevert must szép látvány

– Már a tavalyi év is egy korai évjárat volt, ahhoz képest még 10 nappal korábban járunk most. Augusztus elején szürettel indulni extrém korainak számít és ehhez társul egy rég nem látott szárazság, ami a domboldalakat különösen érinti – mondta Ipacs-Szabó István, aki hozzátette: megnyugtató, hogy az idősebb ültetvényeken nem látszik az aszály nyoma sem, viszont a fiatal tőkéket megviseli ez a nagy meleg és szárazság.