Február 14-e az Epilepsziások Világnapja

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Tudományegyetem orvosi kara honlapján hívja fel a figyelmet arra, hogy a Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda 1997-ben hirdette meg Szent Bálint (Valentin) napjára, február 14-re az Epilepsziások Világnapját, mert az epilepsziások védőszentje is Bálint, a vértanúhalált halt pap.

A kampány célja, hogy eloszlassák az epilepsziával kapcsolatos előítéleteket. Az emberiség fél százaléka szenved epilepsziában, de csaknem öt százaléka élete folyamán legalább egy alkalommal átél epilepsziás rohamot. Az összes epilepsziás megbetegedés kétharmada a gyerekkorban kezdődik, de a betegek többsége a kamaszkorig meggyógyul.

Magyarországon nagyjából 100 ezer embert érint.

A mai korszerű kezelések eredményeként a betegek 70-80 százaléka tünetmentesen élhet. A PTE Neurológiai Klinikáján működő Epileptológiai Centrum elektrofiziológiai laboratóriumában lehetőség van arra, hogy a szakemberek az itt lévő betegek agyi tevékenységét 24 órában figyeljék, a koponyatető felszínére, illetve annak belsejébe elhelyezett elektródák segítségével.

A cél az, hogy megtalálják a rohamokat kiváltó gócot, amit a hagyományos radiológiai módszerekkel nem sikerült megállapítaniuk. Az ún. mélyelektródás vizsgálatot – amikor a beteg koponyájának belsejébe helyezik az elektródákat – csak az epilepszia kezelésére szakosodott centrumokban lehet elvégezni, ebből Magyarországon kettő van: Budapesten, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI), és Pécsett.

Kiemelt képünk forrása: aok.pte.hu.

Hirdetés
Előző sztori

Egy hideg éjszaka után derűs vasárnapunk lesz

Következő sztori

Többnyire gyengén felhős, napos idő várható

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1