Címlap Egészség Szép jubileum...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többek között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetői ünnepelték közösen a Pécsi Diagnosztikai Központ (PDK) 30. születésnapját január 19-én a PTE Általános Orvostudományi Karán. Az elmúlt 30 évben a PDK úttörő szerepet játszott a modern képalkotó diagnosztika megteremtésében a dél-dunántúli régióban, és az itteni kutatások olyan súlyos neurológiai betegségek kezelése terén tették országos, illetve esetenként nemzetközi szinten is kiemelkedő ellátóhellyé Pécset, mint az epilepszia, a Parkinson-kór és a stroke.

A modern képalkotó vizsgálatok, a CT és az MR iránti jogos társadalmi igény és az ezzel szemben álló súlyos forráshiány kettős kényszere hozta életre az 1990-es évek elején a Pécsi Diagnosztikai Központot, amely immár harminc éve nyújt magas szintű diagnosztikai ellátást a Dél-Dunántúl betegei számára. Szemben az országos gyakorlattal, ahol külföldi cégek finanszírozták a modern képalkotó berendezések beszerzését, és ezért cserébe a szakmai irányítást is ők gyakorolták, a „pécsi modell” keretében a magánszemélyek és egy egyetemi alapítvány által létrehozott PDK önerőből szerezte be az eszközparkot, és működése során végig a kutatás, oktatás, betegellátás egymást erősítő hármasát tartotta szem előtt.

Ennek köszönhetően a diagnosztikai munka mellett a központban magas szintű klinikai kutatások zajlottak és zajlanak, amelyek ráadásul közvetlenül hasznosulnak a betegellátásban. Így értek el a pécsi klinikusok nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket például az epilepszia és a Parkinson-kór kezelése és diagnosztizálása terén; paradigmaváltó kutatást végeztek a koponyasérülések osztályozásában; és szintén a PDK támogatásával valósult meg a stroke-ot elszenvedők mesterséges intelligencia segítségével történő távdiagnosztikája, amely óriási mértékben javította a dél-dunántúli régióban az agyi érkatasztrófán átesettek túlélési és felépülési esélyeit. 2019 óta a központ teljes egészében két egyetemi alapítvány fenntartásában működik, és mind az államilag finanszírozott, mind a térítéses vizsgálatokból származó bevételeket az ellátásba és az eszközpark folyamatos fejlesztésébe forgatják vissza.

Dr. Dóczi Tamás akadémikus, a PDK ügyvezetője reményét fejezte ki, hogy az egyedülálló pécsi működési mód, amely betegek százezreinek biztosította magas színvonalú ellátását az elmúlt évtizedek során, az egészségügyi rendszer átalakítása után is fennmaradhat, sőt, akár más intézmények számára is mintaként szolgálhat.

(Forrás: PTE, fotó: Csortos Szabolcs)