Eufrozina, Kende

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyorsabban diagnosztizálhatják a stroke-betegeket

/

Mesterséges intelligencia segíti a stroke-betegek kezelését egy pécsi fejlesztésnek köszönhetően.

A stroke gyógyításában a terápia mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú, a legjobb kezelési módszert pedig a modern képalkotó diagnosztikára, a CT- és MR-vizsgálatok eredményeire támaszkodva alakítják ki. A felvételek gyors kiértékelését számítógépes program támogatja, amely a mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a sérült agyterületet, megtalálja az érelzáródás helyét és ki tudja mutatni az ennek következtében kialakuló véráramlási zavart.

A rendszer gyors, hiszen a beutaló orvos akár néhány percen belül megnézheti az eredményt például egy okostelefonon is.

Hirdetés

A PTE Orvosi Képalkotó Klinika és a Pécsi Diagnosztikai Központ (PDK) szakembereinek együttműködésében olyan megoldás született, amely a diagnosztika helyszínétől távol lévő kórházaknak is lehetővé teszi a számítógépes kiértékelő rendszer alkalmazását. A lehetőséggel már több dunántúli kórház élhet.

Magyarországon évente csaknem negyvenezren kapnak stroke-ot és tizenháromezer ember veszti életét a vérrög okozta érelzáródás miatt kialakuló agyi érkatasztrófa következményeként.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Se tűzijáték, se városi rendezvény, akkor mi lesz augusztus 20-án?

Következő sztori

Felelőtlenség miatt emelkedik a fertőzöttek száma itthon

Legutóbbiak innen: Egyetem

bool(false)