Címlap Egészség Hasznos készü...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Véralvadást monitorizáló készüléket kapott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztálya a Test-Vér Egészségpénztár adományából.

Az eszköz alkalmazása révén sokkal pontosabb képet kaphatnak az orvosok a véralvadás állapotáról, ezáltal elkerülhető lehet az idegen vér, illetve vérkészítmény adása. A berendezést Farkas Júlia, a DiaCare Solution ügyvezetője adta át dr. Kanizsai Péter tanszékvezető egyetemi docensnek.

A tízmillió forintos berendezés jelentősége azért is nagy, mert vannak, akik vallási meggyőződésük szerint nem kaphatnak idegen vért vagy vérkészítményt. Mivel a súlyosan sérült, vagy egyéb vérzésben szenvedő betegek az SBO-ra kerülnek, ezért helyezték el itt a készüléket, mellyel minimálisra csökkenthető a felesleges transzfúziók száma.

A berendezés kategóriájában a legjobb teljesítményt nyújtja a maga 6 csatornájával és pipettahegy technológiájával, szükségtelenné teszi a külön reagenshasználatot. A sürgősségi szakemberek hálásak azért, hogy az úttörő módszer alkalmazásának ők is részesei lehetnek.

(PTE)