Címlap Balhé Titkolózik a ...

Titkolózik a pécsi önkormányzat vagyonkezelő cége, pedig nem ezt ígérték, rosszul is állnak a rangsorban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A K-monitor, vagyis egy erősen és vállaltan baloldali, kormánykritikus – fideszes mutyik tényfeltárását rendre közlő – blog sajnálkozik azon, hogy

a baloldali pécsi önkormányzat vagyonkezelő cége, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. nem éppen átláthatóan és törvényesen működik.

Országos körképben vizsgálták meg és hasonlították össze ugyanis az önkormányzatok vagyonkezelő társaságait. A pécsiről azt írják:

Sajnálatunkra átlagos vagy az alatti több ellenzéki vezetésű nagyváros cégének teljesítménye, noha ezeken a helyeken számos képviselő vagy polgármester személyesen is vállalást tett az Ez a Minimum! program megvalósítására (pl. Niedermüller Péter (VII. kerület) Szücsné Posztovics Ilona (Tatabánya), több pécsi és óbudai önkormányzati képviselő). Úgy tűnik, ezeken a településeken csak választási ígéret volt az átláthatóság, jelentős előrelépés nem érzékelhető ezen a területen.

Pécsett ráadásul még az alapelvekben sincs teljes egyetértés, ők több gazdasági adatra (beszerzések, szerződések, ingatlaneladások) azt írták: „közzétételük aránytalan sérelmet okoz, mely alapján Társaságunk nem kívánja közzétenni az adatokat”. Ezzel az állítással vitatkoznánk: a szerződések bizonyos adatait az Infotörvény alapján kötelezően közzé kell tenni. De maguk a szerződések sem titkolhatóak el,

ahogyan azt az Adatvédelmi Hatóság legfrissebb állásfoglalása is leszögezi:

Egy, a piaci verseny keretei között működő gazdasági társaság számára az üzleti titoknak minősülő tények, információk, megoldások vagy adatok, amelyekre vállalati, gazdasági terveit, stratégiáját építi, nagy jelentőséggel bírnak, hiszen ezen információkra alapozva hozza meg döntéseit, melyek biztosítják a piacon elfoglalt helyét, így az ilyen információk nyilvánosságra kerülése a piacról való kiszorulását eredményezheti. Az üzleti titok és az információszabadság konfliktusát feloldva az Infotv. 27. § (3) bekezdése – a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóságának érdekében – közérdekből nyilvános adatoknak minősíti azon „quasi” üzleti titkokat, amelyek a központi és a helyi önkormányzati költségvetés, illetve az európai uniós támogatás felhasználásával, költségvetést érintő juttatással, kedvezménnyel, az állami és önkormányzati vagyon kezelésével, birtoklásával, használatával, hasznosításával, az azzal való rendelkezéssel, annak megterhelésével, az ilyen vagyont érintő bármilyen jog megszerzésével kapcsolatosak. ” (NAIH-állásfoglalás)

A pécsi vagyonkezelő a baloldali blog szerint erősen a közepes kategóriába tartozik. A legjobb, vagyis legátláthatóbb önkormányzati cég Budapest 13. kerületében van, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. A legrosszabb pedig Csepelen, a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.

A blogbejegyzés IDE kattintva olvasható el teljes egészében.