Címlap Egészség Jól halad az ...

Jól halad az építkezés: fejlesztik a gyermeksürgősségi és baleseti ellátást Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken bokrétaavató ünnepséget tartottak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján, tekintettel arra, hogy a leendő gyermeksürgősségi épületszerkezete elérte a legmagasabb pontját. Az új épület 1300 m2-
es, és közel ugyanekkora részét újítják fel a meglévő gyermekklinikai épületegyüttesnek, összesen mintegy 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében.

Éves szinten ezen a területen körülbelül 40 ezer járóbeteg-ellátási esemény történik

A jövőben kisebb ápolási egységekben, jóval modernebb, biztonságosabb hotelszolgáltatás tud megvalósulni, ahol gyermek és szülő együtt tud lenni. 

A gyermekgyógyászati klinika a dél-dunántúli régió legmagasabb szintű ellátóhelye,

ahol mintegy 3500 sürgős betegfelvétel és műtéti beavatkozás történik évente, és közel 40 ezer gyermeket látnak el a sebészeti, fülészeti és sürgősségi járóbeteg rendeléseken. A jelenleg zajló beruházás keretében a gyermek sürgősségi és baleseti ellátás területét fejlesztik. Ennek során

  • új, korszerű műtőblokk épül, amelyben három ultramodern műtőt alakítanak ki.
  • A gyermeksebészeti osztály is átalakul, nagyobb és modernebb, gyermekbarát kórtermek épülnek a baleseti sérült, a sebészeti és a fül-orr-gégészeti betegek számára.
A beruházás összesen 2508 négyzetméteren valósul meg, amelyből 1302 négyzetméternyi terület új építésű, míg 1206 négyzetméteren a meglévő épületkomplexumot újítják fel. A pályázat keretében több mint félmilliárd forintból az orvosi eszközparkot is modernizálják.

Az új épületszerkezet megépítéséhez 200 tonna betonacélt és 1250 m3 betont használtak fel. Az épület alaplemezének betonozása egyetlen nap alatt zajlott, amikor 71 db betonkeverő jármű több mint 500 m3 betont szállított a helyszínre. Az épület legmagasabb
pontja a talajszinttől mérve 13,5 m. A kivitelezés során eddig a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 °C, a legmagasabb +37 °C volt.

Az ünnepélyes bokrétaavatón köszöntőt mondott Takács Péter egészségügyi államtitkár, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke, Őri László, a Baranya Megye Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Decsi Tamás klinikaigazgató.