Közel ötezer hallgató nyert felvételt a PTE-re!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 4850 felvett hallgatóval eredményesen zárta a 2020. évi általános felvételi eljárást a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Nagy megtiszteltetés Magyarország első egyeteme számára, hogy a jelentkezők bizalma a járványügyi helyzetben is töretlen. A PTE egy biztonságos oktatási rend kialakításával várja az új tanévben a hallgatóit.

Az első helyes kampány, melynek egyik fontos eleme a Rektori Ösztöndíj volt, idén is meghozta eredményét, az utólagos sorrendmódosítással az első helyes jelentkezők száma ugyanis 115 fővel nőtt. A közel ötezer felvett hallgató 58%-a a PTE valamely alapképzésén, 17%-a osztatlan, míg 15%-a mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, a felsőoktatási szakképzéseken a felvettek 10%-a fog tanulni. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a felvettek több mint 86%-a támogatott szakokra került be. A jelentkezők idén is a nappali munkarendet preferálták, a felvettek 76%-a teljes idős képzésen kezdheti meg tanulmányait a 2020/2021-es tanév őszi félévében.

A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az általános orvos, a pszichológia, a jogász, valamint az ápolás és betegellátás szak, de sokan érdeklődtek a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a mérnökinformatikus, a fogorvos szakok iránt is. Idén a PTE négy kara – a jogi kar, az orvoskar, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, valamint a Művészeti Kar – is növelni tudta a beiskolázási létszámait.

Az alapképzéseken a kommunikáció – és médiatudomány angol nyelvű képzésen kellett a legmagasabb pontszám (432), a pszichológia szak levelező munkarendjére 430, míg a nappali képzés államilag finanszírozott részére 419, az önköltségesre 420 pont kellett. A Közgazdaságtudományi Kar angol nyelvű képzéseire is magas volt a bejutási küszöb, a gazdálkodási és menedzsment szakra 422, a turizmus-vendéglátás szakra 408 pontra volt szükség. Az osztatlan képzéseken a legmagasabb pontszám, 459 pont az önköltséges fogorvos képzésre kellett, míg az állami ösztöndíjas jogász szakra 414, a fogorvos szakra 413, az általános orvos szakra 402 pont. Az osztatlan tanárszakokon a legmagasabb ponthatár 436 pont volt, nevezetesen az angol-orosz tanári szakpáron. A Pécsi Tudományegyetem általános felvételi eljárásban elért eredményeit várhatóan tovább javítják majd a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók.

Fontos hangsúlyozni, hogy a PTE a járványhelyzetre felkészülve, biztonságos keretek között várja hallgatóit szeptembertől, természetesen számolva az online térben történő oktatás esetleges szükségével. Az új hallgatók beilleszkedését szeptemberben közösségépítő programok segítik, mint például a „beléPTEtő gólyatréning”, melynek során kiscsoportos foglalkozás keretében az egyetemi élet első lépéseihez kapnak támogatást a hallgatók, legfőképpen az együttműködést, beilleszkedést elősegítve.

Szeptembertől bővül a PTE képzéskínálata is. A Műszaki és Informatikai Karon gépészmérnöki mester-szakot hirdettek újdonságként, valamint belsőépítész tervezőművész szak is szerepel már a pécsi egyetem nyújtotta képzési palettáján. A Természettudományi Karon immár a földtudományi mesterképzésen is felvehetik kurzusaikat a hallgatók.

Hirdetés
Előző sztori

A legtöbb helyen több órára kisüt a nap, majd gomolyfelhők képződnek

Következő sztori

„A családom és a vízilabda is az életem!”

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1