Címlap Sport „A családom é...

„A családom és a vízilabda is az életem!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mielőtt elvállalna egy feladatot, alaposan átgondolja, belefér-e az idejébe. Nem csoda, Lukács Gergelynek bő egy hónapja már háromgyermekes családapaként kell helytállnia – nem csak otthon, hanem imádott sportága, a vízilabda egyik országos vezetőjeként is.

Sütött a nap, kellemes idő volt, senki sem csodálkozott azon, hogy a PMFC labdarúgócsapatának felkészülési mérkőzése gyermekes családokat is vonz a lelátóra. Bár nem volt egy parányi vízfelület sem a pályán, mégis ott volt a nézők között Lukács Gergely is két lányával, a hatéves Hannával és a hároméves Lillával – a PVSK-Mecsek Füszért OB I-es felnőtt vízilabdázóit évekig irányító tréner láthatóan nem hiányolta a vizet, nagyon élvezte a focimeccset, s olyasvalamire tanította meg lányait, amire a medence partján nincs lehetőség.

– Tök jó bája volt annak, hogy szotyizni tanítottam őket – mesélte mosolyogva a Pécs Aktuálnak Lukács Gergely. – Nagyon élvezték a lányok! Mint ahogy az összes közös programot élvezik: voltunk kosármeccsen, és megyünk is még, de emellett természetesen ott vagyunk egy Mazsola és Tádé előadáson is. Igyekszünk a gyerekekkel együtt közösségi életet élni, ahova lehet, őket is elvisszük. Talán a hétvégi vízipóló Magyar Kupára is jönnek velem a Margitszigetre, még meglátom, sok függ az időjárástól.

A legkisebbnek, Benedeknek egyelőre nem osztottak szotyit a lelátón, ott sem volt – de ami késik, biztosan nem múlik. Mondjuk a mindössze egyhónapos jövevénynek nincs rossz dolga otthon sem…

– Imádják a lányok, az első perctől elkényeztetik! Immár ötfős a családunk, három gyermeket nevelünk feleségemmel, Ágival. Örülünk neki, hogy ennyien vagyunk, nem vállaltuk volna be, ha nem szerettük volna. Mindkettőnk számára nagyon fontos a család: ezt hoztuk otthonról, ezt láttuk a szüleinktől, ez van a génjeinkben. S próbálunk mi is ennek megfelelően élni.

Mindenki tisztában van vele, a családot és a munkát sokszor nagyon nehéz összeegyeztetni, nem egyszerű megtalálni a kényes egyensúlyt. Annak érdekében, hogy a Lukács családban optimális legyen a helyzet, a pólós szakember februárban, még Benedek születése előtt úgy döntött, nem marad a PVSK-Mecsek Füszért felnőtt csapatának vezetőedzője, inkább átadja a stafétát másnak.

– Azért döntöttem így, mert szeretnék több időt tölteni a családommal, amióta öten vagyunk, még nagyobb szükség van rám otthon. Ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy kevesebbet akarnék dolgozni! Egyszerűen más lett az időbeosztásom: amikor vezetőedző voltam, szinte minden nap fél hétkor elmentem otthonról és csak este tízre értem haza. Plusz rendszerint foglaltak voltak a hétvégéim is. Manapság ez már nem így van. Szépen össze tudom egyeztetni a családot és a munkámat, és én ennek nagyon örülök, mert mindkettőt imádom: a családom és a vízilabda is az életem! Egyre inkább úgy vállalok el egy–egy feladatot, hogy előtte alaposan átgondolom, belefér-e az időmbe, lesz-e rá energiám.

Energiára pedig a folytatásban is nagy szükség lesz. Sok energiára. A vezetőedzői pozícióról ugyan lemondott, de maradt a PSN Zrt.-nél az utánpótlás szakmai igazgatója, múlt hétfőn megválasztották régiós ligaelnökké, valamint szerda óta a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségének is a tagja (a tisztújító közgyűlésen ismét Vári Attilának szavaztak bizalmat – egyhangúlag).

– Elárulom, utóbbin nem lepődtem meg, ugyanis a Régió Liga elnöke mindig a szövetség elnökségének tagja, szóval erre számítani lehetett. Persze ettől még óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy bekerültem ebbe a grémiumba! A feladatom pedig az lesz, hogy azoknak a kluboknak, csapatoknak az érdekeit a lehető leghatékonyabban képviseljem a szövetségben, akik régiós ligaelnökké választottak – mondta a 40 éves Lukács Gergely, majd kérdésünkre, hogy akkor most kerek-e a világ, így válaszolt: – Akár a családomat, akár a munkámat nézem, nem lehetek elégedetlen. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy minden nap tennem kell azért, hogy ez így is maradjon! A Régiós Liga elnökeként például folyamatosan bizonyítanom kell, hogy a klubok jól döntöttek, amikor engem választottak!

Bátran hozzátehetjük: otthon nem nagyon kell bizonyítania a gyerekeinek, hogy ő a legjobb apuka a világon…