Külföldiek a PTE-n: 80-an már karanténkollégiumba vonultak

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több ezer külföldi hallgató érkezik a következő napokban a PTE-re. A járványhelyzet miatt azonban vannak olyanok, akik albérletükben vagy épp az erre létrehozott karanténkollégiumban töltik a 14 napos elzártságot. Az egyetem erre fel is készült. 

149 férőhely a Szántóban, 80-an már bent laknak

A határon túli magyar, valamint külföldi hallgatók beköltözésére komoly szabályokat hozott a PTE. Az aktuális szabályozás értelmében szeptember 1-től a hallgató

a kötelező regisztrációt követően 14 nap önkéntes karanténba vonul,

amit eltölthet albérletében, vagy az erre a célra létrehozott karanténkollégiumban.

Pécsett Uránvárosban, a Szántó Kovács utcai Kollégium a karanténkollégium

Itt 149 főt tudnak elszállásolni.

A Pécs Aktuál péntek délutáni információi szerint jelenleg 80-an laknak a karanténkollégiumban

Ez a kollégium egyébként térítésköteles és a költséget egy táblázat alapján határozzák meg (lásd: cikk végén). Így aki 14 napig van karanténban, annak akár 80.900 forintot is ki kell fizetnie ezért. Akinek amúgy is kollégiumi jogviszonya van, annak ez az összeg 46.300 forint.

A karanténkollégiumból csak két negatív teszttel lehet kijönni

Tarrósy István hangsúlyozta azt is, hogy csak két negatív teszttel hagyhatják el a karantént a hallgatók. Valamint a PTE EHÖK oldalán elérhető információk szerint, a kollégiumi hellyel nem rendelkező hallgató önkéntes karanténját abban az esetben töltheti el albérleti szobájában, amennyiben a beutazás alkalmával a határellenőrzéskor azt adta meg karantén helyszínéül.

Vállalás volt a külföldi hallgatók számának növelése

A PTE-nek még 2015-ben volt egy olyan vállalása, hogy a beérkező külföldi hallgatók száma 2020-ig eléri az 5000 főt. Ezt a számot teljesítette is a PTE, bár a vírus miatt nincs még itt mindenki – hangsúlyozta Tarrósy István, a Rádió 1 Pécs-nek adott interjújában.

A Pécsi Tudományegyetemre egyébként 115 országból érkeznek hallgatók, a legtöbben Németországból, de jönnek Kínából, Jordániából, Dél-Koreából és Afrikából is érkeznek diákok.

Intézménylátogatási rend lépett életbe a PTE-n is

Emellett pedig a PTE-n belül az általános szabályok betartására is figyelnek. Így a távolságtartás, szájat- és orrot eltakaró eszköz használata, valamint az összes higiénés eljárás betartatása.

Mind a tíz kar képes online oktatásra

Tarrósy hangsúlyozta, hogy a hagyományos oktatás mellett, az online oktatásra is készültek, így akár ezt vegyítve is tudják alkalmazni.  

Karanténkollégium ára:

1 napos karantén:4850,- Ft7350,- Ft
2 napos karantén:7900,- Ft12900,- Ft
3 napos karantén:10950,- Ft18450,- Ft
4 napos karantén:14000,- Ft23950,- Ft
5 napos karantén:17050,- Ft29450,- Ft
7 napos karantén:23150,- Ft40450,- Ft
14 napos karantén:46300,- Ft80900,- Ft
A költségtérítés ára kollégiumi jogviszonnyal és
kollégiumi jogviszony nélkül

Előző sztori

Elesett Pécs – Rendőrök irányítják a forgalmat a belvárosban

Következő sztori

Hat hónap után láthatják a szurkolók újra a pályán a mislenyi lányokat

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1