Címlap Egészség Különleges új...

Különleges új eszköz gyógyítja a kis betegeket a pécsi gyermekklinikán

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy komplex eszközzel, úgynevezett sürgősségi táskával gyarapodott a pécsi Gyermekgyógyászati Klinika eszközparkja a Kozármislenyi Rotary Clubnak köszönhetően. A sürgősségi táskát elsősorban a kritikus állapotú kisbetegeknél alkalmazzák, például légút- vagy vénabiztosítással járó beavatkozásoknál.

Ebben a táskában jól rendszerezve, különböző kisebb rekeszek tartalmazzák a modern légút- vagy vénabiztosításhoz szükséges eszközöket, ambu-ballont az életkornak megfelelően csoportosítva. Elsősorban a kritikus állapotú betegeknél kerülhet sor a használatára, ahol fontos az eszközök gyors elérhetősége és átláthatósága. Amennyiben bármelyik osztályon fekvő gyermeknél állapotrosszabbodás lépne fel, ezzel a táskával gyorsan a helyszínre tudnak sietni a szakemberek, amely gyorsítja az ellátást. A rendkívül hasznos eszköz valamivel több mint egymillió forintba került, az összeget a Kozármislenyi Rotary Club bocsátotta rendelkezésre.

A Kozármislenyi Rotary Club 2009-ben alakult. Elsődleges célja a Rotary nemzetközi elveinek megvalósítása, kiemelten a jótékony tevékenységek. A gyermek-egészségügy támogatása a Club elsődleges célja, rendezvényeik bevételét csaknem teljes egészében erre fordítják. A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika több alkalommal részesült már támogatásban az elmúlt évek során: légzésfigyelő monitorok, a gyermek dialízis állomás technológiai fejlesztése, diabéteszes gyermekek vércukor monitorjai kerültek a pécsi gyermekklinikára a Kozármislenyi Rotary Club felajánlásainak köszönhetően. Több más helyen sószobát alakított ki az egyesület, illetve hátrányos, súlyosan beteg gyermekek megsegítése is megvalósulhatott a Club segítsége nyomán.

A Kozármislenyi Rotary Club soron következő rendezvényére szeptember 22-23-án kerül sor Rotary Tourist Trophy néven. Ennek lényege egy Baranya vármegyén átívelő, családi autós ügyességi verseny, melynek teljes bevételét szintén a pécsi gyermekklinika számára ajánlja majd fel az egyesület.